Ljekovitost kupine

3570
Spread the love

Kupina je vrlo raširena biljka koja raste na šumskim čistinama i krčevinama, šumskim putevima, rubovima šuma, među grmljem, uz rubove polja, pa čak i na neplodnim zemljištima i šikarama.

kupina

Raste na raznim tipovima tala i u vrlo velikim količinama. Rasprostranjena je od primorskih umjerenih krajeva do hladnijih područja u unutrašnjosti zemlje. Pojavljuje se u mnogobrojnim podvrstama i oblicima, a samo u Europi ih ima nekoliko stotina.

Stoga je Rubus fruticosus zapravo neispravno zbirno ime koje obuhvaća mnoge botaničke vrste roda Rubus sa crnim plodovima. To je biljka koja se uzgaja i u našim vrtovima, a posebno se uzgojem kupine bave u Zapadnoj Europi i SAD-u.

Kupina je trnoviti grm koji naraste 1 do 2 metra visine. Ima dvogodišnje duge i tanke svinute bodljikave grane koje rastu povaljene i isprepletene, a ponegdje se penju po drugom grmlju ili drveću. Listovi stoje naizmjenično, sastavljeni su od tri ili pet jajastih, često nepravilno nazubljenih listića, koji su na licu tamnozeleni i većinom slabo dlakavi, a na naličju svjetliji, prekriveni mnogobrojnim mekim dlačicama, s bodljama na središnjoj provodnoj žili. Najveći dio listova ostaje na granama i tijekom zime.

Cvjetovi su bijeli ili ružičasti, razvijaju se na vrhovima ogranaka biljke u lipnju i srpnju, a cvjetne stapke i peteljke listova obrasle su bodljama. Plod u obliku jagode, u početku je svijetlozelen, zatim crven, sastavljen od niza sitnih, sraštenih i sočnih koštunica. Na jednom ogranku biljke mogu se naći od kolovoza do listopada plodovi u različitim fazama razvoja.

Kupina je kod nas najraširenije šumsko vo}e, a svježe kupine su sočne i imaju ugodan, osvježavajući kiselo-slatkasti okus. Nisu posebno bogate vitaminima, sadrže nešto vitamina C i vitamina A, a od mineralnih tvari važnih za prehranu imaju dosta kalija, željeza i magnezija.

Od zrelih se kupina cije|enjem dobiva sok koji se sa šećerom ukuhava u vrlo ukusan sirup. Od kupina se još pripremaju marmelade, kompoti, voćna vina i likeri. Kupinov sok i kupinovo vino kod nas se i tvornički pripravljaju. Listovi kupine za vrijeme ratova služili su kao zamjena za ruski čaj. Antiskorbutično djelovanje kupinovog lišća poznato je još od najdavnijih vremena, pa je već i grčki liječnik Dioskorid preporučivao žvakanje kupinovog lišća kao sredstva za jačanje zubnog mesa.

Ljekoviti su dijelovi biljke: mlada stabljika, list, pupoljak, cvijet, korijen i plod (jagoda). Zdravi, sočni i nježni potpuno zeleni listovi suše se u hladu, veoma pažljivo i polagano. Dobro osušeni spreme se u kutijice ili vrećice. Korijen i mladi listovi sakupljaju se u proljeće i jesen. Cvijet se sakuplja za vrijeme cvatnje od svibnja do kolovoza, a listovi u lipnju i srpnju dok su još mladi. Plodovi se beru zeleni i nezreli pa se suše, ili zreli crne boje) potkraj ljeta. Listovi kupine sakupljaju se bez lisne peteljke. Korijen se iskopava u veljači, a najkasnije u ožujku, a sušenje se obavlja u hladu. Plodovi se sakupljaju u vrijeme sazrijevanja, konzerviraju se ili stavljaju u rakiju. Listovi, vrškovi i korijen čuvaju se na suhom mjestu da ne izgube aromu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.