Datura ili anđeoska trublja

2593

Anđeoska trublja, datura ili drvoliki kužnjak, jedna je od najpopularnijih lončanica.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Ova vrsta naraste i do 1.2 metra u visinu ravnomjerno se šireći. Raskoš i veličina cvjetova zna biti jako velika pa često dolazi do povijanja, zbog čega joj je potrebno osigurati potporanj. Stabljika je ljubičasta i glatka, a na njoj se nalaze jajoliki i nepravilno nazubljeni listovi. Ali, nažalost, odmah na početku da vas upozorimo na to da su sve anđeoske trublje jako otrovne!

Naravno da biljka nije opasna dok služi kao vizualni ukras na terasi, nego isključivo ako pojedemo neki njezin dio. Zato posebno pazite na malu djecu koja sve što vide stavljaju u usta.

Raskoš i ljepota njenih cvjetova, koji dolaze u različitim nijansama boja, jedna je od vrlina ove biljke koju cijene svi ljubitelji cvijeća. Anđeoska trublja cvate u trubastim cvjetovima veličine između 15 i 45 cm, koji se pojavljuju u razdoblju od sredine lipnja do listopada, dok je vrhunac njene cvatnje u kolovozu.

Sunčani položaj idealan je za ovu biljku I kako smo već spomenuli, sunčani položaj predstavlja idealan ambijent za ovu biljku, s tim da bi bilo dobro da sredinom dana biljka ipak bude zaštićena od jakog sunca. Anđeoskoj trublji odgovara zavjetrina dok atraktivno izgleda na sunčanom balkonu, terasi ili pokraj kućnih vrata. U toplom dijelu godine jako dobro uspijeva ukoliko je presadimo u centralni dio vrta. Preporučujemo da biljku ne sadite izravno u zemlju nego u plastičnom loncu s prorezima.

To će vam ujedno omogućiti da dolaskom hladnijih dana stabljiku lakše izvadite iz tla, prikratite korijenje koje viri i biljku posadite u veći lonac. Prilikom zalijevanja potrebno je da lonac ne zadržava vodu, jer pored toga što je ovoj biljci potrebno mnogo vlage, ona ni u kojem slučaju ne voli suviše natopljenu zemlju. Zato iz podloška redovito odlijevajte suvišnu vodu. Prirodno je da biljka za tako dugotrajnu cvatnju treba mnogo hranjivih tvari, zbog čega već prilikom sadnje ili presađivanja trebate u supstrat dodati Flortis sporootpuštajuće mineralno gnojivo.

U sezoni cvatnje redovito vršite prihranu tekućim gnojivom za cvjetnice, dok za velikih vrućina cijelu biljku povremeno trebate tuširati običnom vodom.

1 komentar

  1. datura i anđeoska truba su dvije različite biljke…… anđeoska truba ili brugmansija je drvenasta trajnica, čiji cvjetovi gledaju prema dolje…… datura je zeljasta jednogodišnja biljka, a njeni cvjetovi gledaju uvis

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.