Lišće jasena liječi reumu

2026

Bijeli jasen postiže visinu do 40 m i prsni promjer do 1 m. Grane su mu usmjerene prema vrhu. Korijenov sustav je vrlo razvijen i razgranat.

Rasprostranjen je na području Europe, Krima i Kavkaza. U nas u gorsko-planinskim područjima raste u zoni bukovih šuma kao član šumskih zajednica. Preferira vlažna, svježa i hranjivima bogata tla.

Lišće se sakuplja od svibnja do srpnja, liske se odvoje od peteljke i suše na zračnom mjestu u vrlo tankom sloju. Kora se guli u proljeće s tanjih grana i suši na suncu ili u hladu. Plodovi se sakupljaju u veljači i listopadu i dobro osuše.

Aktivni sastojci u jasenovim dijelovima su iridoidi, tanini (najviše ih ima u kori), flavonoidi i kumarini kao što sufraksin i fraksinol. Pored toga u lišću ima inozita, manita, kvercitina, rutina, dekstrina, smole, jabučne i taninske kiseline i eteričnog ulja. U sjemenim jezgrama ima masnog ulja, bjelančevina i drugih spojeva.

Jasen ima protuupalni, analgetički i antipiretički učinak. Listovi djeluju diuretički i blago purgativno, a kora ima karakteristike sredstva za stezanje, dok sjeme tjera vodu i time pospješuje stolicu. Zato jasen liječi niz bolesti kao što su rane, giht, reuma (postoje zapisi da se reumatičar liječio jasenom i ustao iz invalidskih kolica, po čemu je jasen od izuzetne važnosti), vodena bolest, groznica, bolesti jetre i mnoge druge. Za njega se navodi da čisti kožu bolje od svih masti i lijekova, da jača organizam i zaustavlja teške proljeve.

Listovi djeluju diuretički, blago purgativno i protuupalno. Zato je čaj od jasenova lišća blagotvoran u liječenju reume, gihta, bubrežnih kamenaca i zadržavanja vode, blago je sredstvo za otvaranje, čišćenje crijeva i izlučivanje vode. Jasenovo lišće se dodaje mješavinama za čišćenje krvi. Ležaj od jasenova lišća (lišće stavljeno ispod plahte) vrlo je djelotvoran za ubrzanje liječenja reume i gihta.

Kora općenito služi kao sredstvo za jačanje organizma, za snižavanje tjelesne temperature, sužavanje perifernih krvnih žila i tjeranje glista i drugih nametnika iz organizma. Zahvaljujući učinku stezanja, kora zaustavlja teške proljeve, dizenteriju i razna krvarenja. Kao sredstvo protiv temperature preporuča se u svim slučajevima virusnih i bakterijskih infekcija.

Čajni oparak pripremljen od jasenove kore služi za liječenje rana, naročito starih i teško zacjeljivih čireva na nozi. Pripravak od pepela jasenove kore rješava krastavi lišaj i sve kožne nečistoće. Od kore kuhane u octu pravi se oblog koji stavljen na želudac otklanja nadražaje na povraćanje.

Sjemenke stučene u prah služe za pripremu čaja koji pospješuje mokrenje i služi za liječenje staračke zglobobolje, reume, gihta, vodene bolesti i kamenaca.

Način upotrebe:
Čaj od jasenovog lišća priprema se tako da se u jednu litru vode stavi pregršt suhih ili svježih listova i kuha 10 minuta. Dnevno se pije 5 – 6 šalica protiv navedenih bolesti. Pregršt kore se stavi u jednu litru vode i kuha 15 minuta. Dnevno se piju tri šalice. Čaj od samljevenih (stučenih u prah) sjemenki pije se neprocijeđen u polaganim gutljajima protiv staračke zglobobolje ili se piju dvije do tri šalice dnevno protiv drugih navedenih bolesti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.