Jasenak liječi slabokrvnost i uklanja crijevne nametnike

2880

Jasenak je zeljasta trajnica čiji korijen je snažan, valjkast, vodoravan, a iz njega svake godine izbije po jedna ili više do 1,5 metara visokih stabljika.

Stabljike su izrazito dlakave, u svom gornjem dijelu obrasle brojnim crnim žlijezdama, dok su duž stabljike smješteni izmjenični listovi. Donji su jednostavni, skoro sjedeći, a gornji s peteljkom i neparno perasti. Sadrže brojne uljne žlijezde, zbog kojih su liske točkasto prozirne.

Jasenak ima prekrasne cvijetove koji se razvijaju na vrhu stabljike u uspravni grozdasti cvat. Cvjetovi su po obliku veliki i imaju bijele, ružičaste i posve crvene latice s tamnijim žilama te mirišu po limunu. Listovi i cvjetovi sadrže toliko eteričnog ulja da ga pri suhom i toplom vremenu možemo zapaliti. Cvjeta od svibnja do lipnja

Raširen je prvenstveno u krškim predjelima, a tu ga se ponekad može naći i u većim količinama. Raste na suhim i sunčanim mjestima, kao što su kamene padine, kamenjari, svjetlije šume.

Beru se list, korijen, plod i kora. U proljeće se ubire lišće koje se suši na toplom i prozračnom mjestu,u sjeni. Korijen se vadi u jesen te se suši na toplom i prozračnom mjestu, plod kada sazrije, a kora u rano proljeće ili jesen.

Ljekovite tvari: sadrži eterično ulje, holiln, saponin, resin, šećer, vosak, fenelkarbonsku kiselinu, phenolcarbonsku kiselinu i sl.

U Francuskoj i Njemačkoj tradicionalno se koristi za liječenje malokrvnosti, bljedoću i opću slabost. Englezi za jasenak koriste i naziv gorući grm ili plin biljka. Korijen biljke koristi se: kao sredstvo za jačanje; za bolesti kože (ekcem); liječenje groznica i visokih temperatura tijela; kod tegoba s maternicom, naročito kod neredovitog mjesečnog ciklusa; kod otklanjanja nametnika u crijevima (za istjerivanje glista, ameba i sl.); bolesti bubrega i mjehura (nefritisa, cistitisa, katara, infekcija sa bakterijama); za liječenje histerije, neuroze, slabih živaca (uzima se čaj koji se pripravlja od korijena i lišća jasenka.

Čaju se u svrhu jačeg djelovanja može dodati matičnjaka i valerijana); umirenje grčeva ( posebno kod grčeva u želucu). List i kora koriste se u liječenju grčeva u želucu, katara, ili sluzi iz želuca i crijeva, žutice, bolesti krvi, kod nesvjestica. U pomanjkanju korijena može se koristitit sjeme biljke,koje se također upotrebljava za liječenje navedenih oboljenja. Kora korijena dobra je za liječenje slabosti organizma i malokrvnosti.

Prašak od suhog korijena pomiješan sa praškom metvice koristit se za liječenje epilepsije.

Čaj: jedna jušna žlica jasenka prelije se sa 2 dl vruće vode. Poklopi se i pusti odstajati pola sata te se procijedi. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno,a može se zasladiti medom. Za jače djelovanje, može se korijenu dodati i list.

Tinktura: 200 g korijena moči se u 70-postotnom alkoholu tridesetak dana te se tinktura procijedi. Uzima se 3 puta po pet kapi s malo vode ,soka ili čaja.

Kontraindikacije: u dodiru s biljkom neke osobe dobiju alergiju, a kod branja plikove i crvenilo kože praćeno jakim bolovima. Ako se pije čaj u većim količinama, to se mora raditi pod nadzorom liječnika, a čaj ne bi smjele uzimati trudnice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.