Boražina, prekrasna i ljekovita biljka

2288

Boražina (lat. Borago officinalis), biljka je prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama.

Izvor: Wikipedia

Zbog svoje privlačnosti, čest je motiv goblena i drugih tkanja. Neko je vrijeme bila zanemarena u liječništvu, ali danas joj se opet vraća stara slava. U Europu su je donijeli Arapi, danas samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Europi, a uzgaja se u cijelome svijetu.

Prema rimskoj povijesti, Dioskurid je koristio boražinu za utjehu srca i tjeranje tuge. U 17. stoljeću John Evelyn je zaključio da njene grančice oživljavaju hipohondre i povećavaju koncentraciju kod studenata. Danas znamo da je cijela biljka iznimno blagotvorna za sveukupno zdravlje. Njeni pripravci se koriste u unutarnjoj, vanjskoj i aromaterapijskoj primjeni.

Ljekovitost boražine

Boražina sadrži kalij, kalcij i mineralne kiseline i djeluje vitalizirajuće na organizam. Najbogatiji je poznati izvor gama-linolenske kiseline, koja djeluje:

– protuupalno
– protiv autoimunih i krvožilnih bolesti
– protiv kožnih tegoba
– na razinu glukoze
– na hormonalnu ravnotežu
– kao pomoć kod mršavljenja
– kao jaki antioksidans
– protiv nekolikih vrsta tumora

Boražina potiče znojenje, snižava temperaturu i liječi širok spektar urinarnih problema. Tradicionalno se rabi kao diuretik jer izbacuje suvišne tekućine iz organizma. Učinkovita je kod bronhitisa, kašlja, raznovrsnih infekcija grla i usta. Kao čaj služi za ispiranje usne šupljine, čime štiti zdravlje zubiju i desni.

Boražina jača energiju, koncentraciju i imunitet. Djeluje protiv apatije, depresije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ. Korisna je kod problema s očima jer sprečava oštećenja vida i noćno sljepilo. Suhe oči preporučljivo je ispirati s čajem od boražine.

Fitoterapeuti je prepisuju kod problema s metabolizmom, hormonima, PMS-om, menopauzom, valunzima i plućnim tegobama. Žene s policističnim jajnicima trebale bi konzumirati boražinu. Kombinirajte je sa sladićem u omjeru 1:1. Takva mješavina smanjuje proizvodnju testosterona, potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Boražina je vrijedan dodatak prehrani i preporučuje se kod neishranjenosti, staračkih problema i za oporavak nakon bolesti. Pomaže u mršavljenju i pritom detoksicira organizam. Korisna je kao začin u mnogim dijetama, pogotovo onima s niskim udjelom soli.

Ljekovite vrijednosti boražine:

– zacjeljuje rane
– pomaže kod infekcija grla i usta
– povećava energiju i koncentraciju
– pomaže kod reumatizma
– jača srce
– poboljšava apsorpciju željeza
– sprečava vrtoglavice
– regulira rad hormona kod žena
– pomaže kod apatije i depresije
– štiti vid
– čisti organizam

Ulje boražine za lijepu kožu

Nekada se boražina više koristila cijela, ali danas je njeno ulje popularnije. Ulje boražine blagotvorno je po zdravlje i ljepotu. Najčešće se primjenjuje u njezi kože, bilo tako da se pije ili koristi vanjski.

Ulje boražine ugodno djeluje na kožu te uklanja crvenilo tipično za osjetljivu i problematičnu kožu. Čisti kožu, potiče rast novih stanica i djeluje protuupalno. Preporučljivo je kod kožnih problema uzrokovanih hormonima, jer uspostavlja prirodnu hormonalnu ravnotežu. Pozitivna strana ulja je da se ne kvari poput većine ulja.

Skladištite ga na tamnom i hladnom mjestu. Kod kupnje ulja pazite da bude kvalitetno i hladno prešano. Kod oralne upotrebe s ciljem liječenja kožnih poremećaja na dan uzimajte 0,5 do 3 g ulja boražine – triput dnevno po jednu malu žličicu tijekom jela. Djeca uzimaju do dva grama ulja.

U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja, što odgovara količini od 1,4 g gama-linolenske kiseline na dan. Ne propustite se u vezi s tim posavjetovati s liječnikom. Imate li epilepsiju ili vam se zgrušava krv, izbjegavajte boražinu. Osim u spomenutim slučajevima, bezopasna je za upotrebu i možete je nerazrijeđenu stavljati na kožu.

Uzgoj i priprema

Boražina je idealna za sadnju u eko vrtovima. Osim što je jako korisna, vjeruje se da poboljšava okus jagoda, rajčica, mahunarki i špinata. Ako se posadi uz njih štiti ih i od nametnika. Sije se na rahlom, dreniranom i osunčanom tlu, ili u lonce u proljeće ili u jesen.

Kod boražine se skupljaju listovi i cvjetovi. Cvjetovi su slatkog okusa, pa su odlični za ukrašavanje deserata. Od boražine možete pripremiti čaj, ocat, sok ili tinkturu. Možete je koristiti u obliku praha ili kapsula. Za pripremu čaja od boražine koriste se suhi ili svježi cvjetovi i listovi. Boražina je uvelike zastupljena i u kuhinji. Zbog osvježavajućeg okusa sličnog krastavcu rabi se za salate, pića i sireve.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.