Uzgojni oblici masline

3515

U specijaliziranim maslinicima se ne preporučuje primjenjivanje svih oblika uzgajanja poput klasične višestožaste vaze, palmete, ipsilona i sličnih oblika, koji zahtijevaju mukotrpno obrezivanje u proizvodnji i uporabu ljestava kako u fazi obrezivanja tako i u fazi berbe.

maslina

Naprotiv, prednost će se morati dati onima koji dopuštaju raniji ulazak u proizvodnju, pomognute smanjenim intervencijama obrezivanja u prvim godinama, dakle, osjetnim uštedama u obavljanju poslova (ekonomskim i radne snage).

Najrašireniji oblik u prošlosti bio je višestožasta vaza, zbog dugovječnosti masline on je još i danas nazočan u najvećem dijelu talijanskih nasada. No ovaj oblik je vrlo skup za obavljanje poslova jer dopušta bujan razvoj pojedinačne biljke, što čini teškim i skupim poslove obrezivanja i berbe. Oblik je karakteriziran ustrojem visokim 150- 180 centimetara i postojanjem praznih prostora između osnovne grane i drugih grana, te na kraju propuštanjem odgovarajućeg osvijetljenja krošnje.

U novijim, suvremenijim i racionalnijim nasadima, teži se primjeni različith oblika uzgoja. Primjerice, slobodan oblik ili grmoliki oblik, održava se bez izvršavanja bilo kakvih intervencija obrezivanja biljke u prvih 8-10 godina, osim mogućeg razrijeđivanje grančica kod podnožja na prvih 40-50 centimetara, koje treba obaviti odmah nakon presađivanja ili na kraju prve godine. Uslijed normalnog niskog rasta masline (rast novih mladica je usredotočen najviše u dijelovima najbližim deblu), dobiva se okrugli grm s više vršaka i više sadržaja u visinu, slično prirodnom obliku. Od desete godine nadalje predviđaju se veće ili manje intervencije obrezivanja, finalizirana snižavanjem vršaka i prorijeđivanjem krošnje.

Oblik slobodne vaze je jako sličan grmu: jedina razlika se sastoji u prorijeđivanju biljke u prvim godinama nasada, od svih razgranjivanja do podnožja debla do 80-100 centimetara visine. Gornji dio ostavlja se slobodan, bez obrezivanja, u prvim godinama i s energičnim i izmjeničnim obrezivanjem nakon petnaeste godine. Korištenjem ovog oblika uzgajanja pomaže se obrađivanju zemljišta i eventualnoj mehaničkoj berbi maslina.

Jednostožasti oblik se jednostavno obrađuje, dopušta najgušće nasade, dopušta rani ulazak u proizvodnu fazu biljaka i pomaže brzom rastu. Za njegovo postavljanje se preporučaju ljetna obrezivanja za oblikovanje, u prve dvije godine, sa svrhom odstranjivanja podnožnog razgranjivanja debla (do 80 centimetara visine), vođenja vršaka na stup i zatiranja eventualnog pokrajnih povišenih razgranjivanja koja mogu ući u konkurenciju s vrhom, koji mora biti samo jedan. Zbog toga će središnja osovina biti prekrivena, 360° po svojo čitavoj visini, plodonosnim granama. Jednostožasti oblik je najprikladniji za mehaničko branje vibriranjem stabla i za ručno branje, naročito u slučaju maslinika namijenjenih poglavito za proizvodnju plodova za jelo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.