Orasi jačaju imunitet

1742

Orasi spadaju u hranu koju će vam preporučiti svaki nutricionist. Kada je pak o zimi riječ, četiri ili pet oraha dnevno dovoljno je da vas zaštiti od sezonskih bolesti.

I to sve zahvaljujući bakru (12 oraha sadržava potrebnu dnevnu količinu od 1,2 mg) koji je neophodan našem imunološkom sustavu. A dokazano je da čak i mali nedostatak tog minerala uzrokuje smanjenje razine interleukina, supstance bez koje se naš organizam ne može boriti protiv bakterija i virusa. Zanimljivi su i rezultati istraživanja provedenog na više od 80.000 Amerikanki koji su pokazali kako redovito konzumiranje oraha (15 dkg tjedno) za polovicu umanjuje rizik od infarkta.

Naime, dokazano je da orasi bitnije snižavaju razinu kolesterola u krvi te je spravom dobio nadimak čuvar srca. Osim toga, orah slovi i za dobrog prijatelja žena iz razloga što sadržava vitamine B skupine koji pomažu kod predmenstrualnog sindroma a zbog sadržaja linolne kiseline koja pomaže hidrataciji utječe i na poboljšanje, odnosno, održavanje mekoće kože.

Orahe je najbolje kupiti u ljusci i čuvati na tamnom i suhom mjestu, ali ne dugo jer će se i u ljusci sušiti. Oljuštene pak orahe (jezgru) možete zamrznuti i čuvati do godinu dana. Za tu svrhu najčešće se koriste hladionici jer izvan njih orasi brzo užegnu zbog sadržaja veće količine masti.

Kad kupujete orahe u jezgri, budite oprezni tj. oprobajte nekoliko komada kako bi provjerili njihovu kakvoću i eventualnu «užeglost». A kada ih kupujete u ljusci, provjerite da nisu previše lagani jer je to jasan znak da su već sasušeni. Također, trebate kod njihovog skladištenja dobro pripaziti jer su orasi skloni navući mirise drugih namirnica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.