Štetnici koji napadaju maslinu

4271

Maslinina muha kao i ostali biljni nametnici, na maslini, čine velike štete. U pojedinim godinama, ovisno o pogodnostima razvoja, ako se ne provede stručna zaštita, u stanju su uništiti 30-70 posto ukupnih prinosa, pa je nezamislivo uzgajati masline bez primjene urednih zaštitnih mjera.

maslinik

Maslinina muha – Dacus oleae (Gmel)

Prezimljuje u tlu u obliku kukuljice. Pri kraju zime i početkom proljeća u prirodi se pojavljuju odrasle muhe, koje u toku srpnja odlažu jaja u plodove maslina. Nakon nekoliko dana razvijaju se ličinke koje buše hodnike u plodovima. Ova faza razvoja traje 10-13 dana. nakon čega se ličinka zakukulji, a iz kukuljice se razvija odrasla muha, koja u toku godine, ovisno o prirodnim pogodnostima za razvoj, pravi 3-4 generacije (kolovoz, rujan. listopad).

Kao posljedica napada štetnika, pojavljuje se prerano opadanje plodova, koji u godinama manjeg uroda i prejakog napada štetnika mogu biti u potpunosti uništeni. Maslinina muha čini najznačajnije gospodarske štete u maslinarskoj proizvodnji, pa je primjena zaštitnih mjera prijeko potrebna. Najbolji rezultati u zaštiti od muhe postižu se upotrebom zatrovanih mamaca (1 l hidrokisiranog proteina (Buminal) + 0.1 posto fenthion ili 0,1 posto dimetoat na 100 l vode) uz tretiranje samo 15 posto ukupne površine krošnje.

Maslinin moljac – Pravs oleellus F.
To je leptir sive boje, koji u toku godine ima tri generacije na listu, cvijetu i plodu. Prva generacija dugo traje i tokom zime i početkom proljeća gusjenica buši list, pupove i mlade grančice, nakon čega se iz kukuljice razvija leptir, koji odlaže jaja na još neotvorene cvjetove.

Gusjenice ove generacije se hrane prašnicima i uništavaju cvjetove. Po završetku ciklusa razvoja leptiri cvjetne generacije odlažu jaja na tek zametnute plodove iz kojih se razvija gusjenica koja buši plodove, a za posljedicu imamo prerano opadanje plodova.

Po značaju štetnosti u pojedinim godinama približava se štetnom djelovanju maslinine muhe.

Crni medič – Saissetia oleae Bern
Napada maslinu i druge mediteranske kulture, a kao posljedica napada pojavljuje se gljivica čađavica, koja smanjuje fotosintezu i utječu na sušenje i propadanje pojedinih grana i stabala maslina. Prevelika primjena kemijskih sredstava prigodom zaštite maslina uništava prirodne neprijatelje crnog mediča, što omogućava brži razvoj štetnika sa većim gospodarskim posljedicama.

Ostale maslinine uši
Maslinu pored grbove napadaju i druge uši, kao što su: maslinina voštana uš (LICHTENSIA VIBURNI – SIG.), limunova koma – uš – (LEPIDOSAPHES BECKII NEWMAN), maslinina koma – uš (LEPIDOSAPHES DESTEFANII) crna maslinina – uš (LIOTHRIPS OLEAE – COSTA), limunova bijela štitasta uš (ASPIDIOTUS NERII – BOUCHE) i dr. Svi navedeni štetnici, ovisno o jačini napada u pojedinim godinama prave slične štete, crpeći hranjive sokove, deformiraju pupove i lišće i smanjuju porast grančica i količine ulja i izlučivanjem medene rose izazivaju pojavu gljivice čađavice, s već navedenim posljedicama.

Potkornjaci
Zelene grančice maslina suši i uništava potkornjak (HYLESINUS OLEIPERDA), a jače odrezane ili oštećene grane napada potkornjak (PHLOETRIBUS SCARABAEOIDES). Odstranjivanjem i spaljivanjem suhih grančica i grana pridonosimo smanjenju štete od potkornjaka. Pored navedenih štetnika maslinu napadaju i drugih manje značajni štetnici i više biljnih bolesti, medu kojima ističemo rak masline, paunovo oko i čađavicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.