Kikiriki kaktus

333

Kikiriki kaktus ili Chamaecereus silvestri, znanstvenog naziva Echinopsis chamaecereus, mali je kaktus, a zbog svog jednostavnog uzgoja i održavanja, idealan je izbor za početnike. Chamaecereus silvestri podrijetlom je iz Argentine, a naziva se još i kikiriki kaktus jer su mu grane nalik kikirikiju. Prvi ga je detaljno istražio talijanski zoolog Filippo Silvestri po kojemu je i dobio ime.

Često ga se zamijeni s kaktusom Echinopsis silvestrii. Riječ je o potpuno drukčijoj vrsti kaktusa, a na svijetu postoji više od 1750 različitih vrsta.

Uzgoj kikiriki kaktusa je prilično jednostavan, ako možete zadovoljiti neke od njegovih glavnih uvjeta za rast. Njegov uzgoj pogodan je u visećim košarama ili u teglama. Može cvjetati kada se uzgaja i kao sobna biljka ako ćete mu osigurati dobre uvjete za rast.

Iako će najbolje uspjeti kao sobna biljka u kontroliranim uvjetima, dobro će napredovati i u području vruće klime gdje se može uzgajati na otvorenim prostorima, u vrtu. Kikiriki kaktus brzo raste i u samo nekoliko godina obogatit će i uljepšati prostor u vašem vrtu.

Njega i održavanje kikiriki kaktusa uvelike ovisi o uvjetima klime gdje se uzgaja. Na otvorenom se može uzgajati isključivo u području vruće i suhe klime s malom količinom padalinama te toplim i blagim zimama. Takvi uvjeti mogući su jedino u vrućim područjima Kalifornije i Arizone, u južnoj Floridi i u Teksasu. U dijelovima jako vruće klime, kikiriki kaktusu je potrebna povremena sjena.

U svim ostalim dijelovima, kikiriki kaktus se može uzgajati isključivo kao sobna biljka ili se tijekom zime mora unijeti u zatvoreni prostor. U slučaju da ga tijekom ljeta iznosite na otvoreno, osigurajte mu puno sunca.

Kikiriki kaktusu za uzgoj u zatvorenom treba puno svjetlosti, topline i sunca. Bilo bi dobro da postavite na mjesto gdje će cijeli dan biti izložen svjetlosti, a povremeno i suncu. Neće moći uspjeti bez puno svjetla. Velika količina sunca može mu, s druge strane, naštetiti tako što će mu cvjetovi početi blijediti pa više nije tako atraktivnog i egzotičnog izgleda.

Prije nego što kaktus razvije pupoljke, premjestite ga na njegovo konačno mjesto gdje će cvjetati. Nakon što jednom započne cvatnja, bilo kakvo premještanje ili nagle temperature mogle bi uzrokovati sušenje i opadanje pupova.

Pri kraju cvatnje, kada cvjetovi kikiriki kaktusa počnu blijedjeti, premjestite po želji na otvoreno ili pored prozora.

U ljetnim mjesecima, nakon što završi cvatnja, bit će mu potrebno nešto više sunca nego inače.

S dolaskom proljeća i sunčanih dana, kaktus možete premjestiti na otvoreno. No, ne odmah. Trebao bi proći period prilagodbe pa ga ispočetka stavite na nešto toplije mjesto, prije nego što ga premjestite van. Tako ćete spriječiti stres kod biljke koji bi mogao odgoditi njezin rast i napredak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.