Suzbijanje maslinovog moljca

884

Obilaskom maslinika, po završetku cvatnje maslinari ove godine mogu primjetiti veliki broj nakupina smeđe rese koja nije otpala.

moljac maslinov

Ove nakupine su zapredci cvjetne generacije maslininog moljca, a detaljnijim pregledom istih u unutrašnjosti se mogu pronaći gusjenice ili kukuljice iz kojih će vrlo brzo izletjeti leptir 2. generacije.

Maslinin moljac (Prays oleae) je monofagni štetnik koji tijekom vegetacije razvija tri generacije na različitim biljnim organima. Tako razlikujemo prvu ili cvjetnu generaciju, drugu ili generaciju ploda i treću lisnu generaciju.

Leptir cvjetne generacije odlaže jaja na cvjetni pup. Gusjenica koja se razvija iz jaja ubušuje se u cvjetni pup, izgriza ga, izlazi izvan cvijeta, hrani se i prelazeći sa cvijeta na cvijet zapreda cvjetnu resu.

Leptir nakon izlijetanja iz zapretka, odlaže jaja na čašku ploda koji je veličine „zrna papra, glavice šibice“.

moljac ne odlaže jaja na plodove manje od 4 milimetra. Iz jaja se razvija žučkasta gusjenica koja se ubušuje u plod i smješta između sjemenke i koštice, tu se hrani a kad koštica očvrsne pojede njen sadržaj. Po završetku svog razvoja gusjenica buši hodnik u blizini peteljke ploda i izlazi van.

Napadnuti plod otpada (sredinom kolovoza do rujan), a na otpalom plodu je karakteristična „rupica“ uz peteljku. Dio plodova otpada i kad se gusjenica ubušuje u plod (kraj lipnja, srpanj). Ukupna šteta otpadanjem plodova u pojedinim godinama može biti i do 80 %. Pregledom uzoraka rese sa obalnog područja Šibensko-kninske županije u cvatnji je zabilježena zaraženost maslininim moljcem od 5 – 25 %. Obzirom da je na opažačkim punktovima zabilježen pojačan let leptira 2. generacije preporuča se u narednom periodu, kad veći dio plodova u maslinicima bude veličine između 4 – 8 milimetara izvršiti kemijsku zaštitu maslina protiv gusjenica 2. generacije.

Trenutno dozvolu za ovu namjenu imaju mikrobiološki insekticidi čija djelatna tvar su spore i toksini bakterije Bacillus thuringiensis (Baturad WP ili Biobit WP). Ovi pripravci imaju dozvolu za primjenu u ekološkoj i integriranoj proizvodnji. Djeluju sporo na gusjenice mlađih stadija (prvog i drugog) pa se trebaju primjeniti kad su polodovi veličine oko 4 milimetra. Osim navedenih dozvolu imaju i pripravci čija je djelatna tvar dimetoat (Rogor 40, Chromgor 40, Zagor, Perfekthion, Ritam, Sistemin E-40, Calinogor).

Ova skupina pripravaka ima sistemično i kontaktno djelovanje, spadaju u vrlo opasna sredstava koja prodiru kroz neoštećenu kožu te kod njihove primjene treba obavezno koristiti adekvatnu zaštitnu opremu (rukavice, maska, zaštitno odjelo).

Gusjenice treće ili lisne generacije ubušuju se u list gdje se hrane, prave karakteristične galerije duge 2 – 5 cm, nepravilnog oblika. Ova generacije se u praksi ne suzbija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.