Unatoč velikim temperaturama proljetni usjevi u dobroj kondiciji

476

Tropske temperature, prognozirane za sljedeći tjedan neće značajnije utjecati na stanje proljetnih kultura – kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe.

kukuruz

Koliko će dugo usjevi trpjeti velike temperature, ovisi i od osnovne obrade i predsjetvene pripreme. Ako su one dobro obavljene, onda je u zemljištu ostalo više vlage za ovaj sušni period.

Kukuruz se protiv velikih temperatura počeo braniti savijanjem lista, ali postoji opasnost i od pojave bolesti. Kukuruz se sada štiti tako što je na neki način savio listove i smanjio površinu za transpiraciju, odnosno gubitak vode preko lista. Na taj se način pokušava zaštititi jer je ovo period nalijevanja zrna. Ono što bi možda bio problem kod kukuruza je mogućnost ponovne pojave kukuruznog plamenca.

Šećerna repa ima bujnu lisnu masu, a to je posljedica slabijeg sklopa biljaka. Za sada usjevi šećerne repe dobro podnose ove vremenske prilike.

I suncokret i soja dobro podnose visoke temperature.

Kada je riječ o suncokretu, on je završio oplodnju i sada nalijeva zrno. Suncokret dosta dobro podnosi sušu, a to je pokazao i u prošle godine.

Soja će pak ukoliko ne bude padalina zaustaviti daljnju cvatnju. Ona je već formirala mahune, u njima ima već 2-3 zrna. Broj katova je od 7 do 11 u zavisnosti od stanja useva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.