Obavijest proizvođačima mandarina i jabuka

1137

Provedba interventne mjere Europske komisije o doniranju jabuka i mandarina u humanitarne svrhe – u punom je intenzitetu.

mandarine

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimila je ukupno 223 zahtjeva proizvođača za donacijom 3.012 tona jabuka i mandarina.

Polovica dozvoljene kvote za jabuke već je iskorištena (2.289 tone od 4.050 tona), dok se za mandarine bilježi znatno slabiji odaziv proizvođača (723.606 kg od 7.900 tona).

Proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10% svojih kapaciteta, a proizvođači mandarina za 20 % proizvodnih kapaciteta. Trošak pakiranja, sortiranja i transporta također se refundira. Ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu do kraja iskorištena do 15. studenog 2014. godine, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva bez obzira na ranije definirane količine.

Iz toga razloga apeliramo na proizvođače da u što kraćem roku iskoriste svoja prava koja imaju po ovoj interventnoj mjeri. Sredstva mogu koristiti isključivo uz poštivanje pravila propisanih Uredbama EK i Pravilnicima, koji su opisani u Uputi za proizvođače:

http://www.apprrr.hr/izvanredne-mjere-potpore—jabuke-i-mandarine-1118.aspx

Provedbu ove mjera, kao i sve ostale, nadziru stručna tijela Europske komisije, pa još jednom pozivamo proizvođače da se pridržavaju svih propisanih elemenata:

· Svi proizvođači mandarina i jabuka koji žele donirati voće u humanitarne svrhe i za to dobiti novac Europske unije – moraju o tome obavijestiti Agenciju za plaćanja putem obrasca Obavijesti o povlačenju s tržišta koji se nalazi na web stranici Agencije

http://www.apprrr.hr/izvanredne-mjere-potpore—jabuke-i-mandarine-1118.aspx.

Proizvođač mora u obrascu navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini. Popunjeni obrazac šalje se na e-mail adresu: intervencije.voć ili poštom: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb. Prilikom prijave moraju imati svu potrebnu dokumentaciju i u cijelosti popunjen zahtjev;

Pravovremeno najaviti Agenciji da je izvršena priprema proizvoda za isporuku primateljima donacija kako bi se u što kraćem roku obavio obvezni inspekcijski nadzor i kontrola na terenu prvog stupnja;

Proizvođači koji nisu upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem trebaju žurno Ministarstvu poljoprivrede uputiti Zahtjev za upis u Upisnik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.