Tretiranje voćaka jabuke i kruške

827

Nakon zimske rezidbe jabuka do razvojnog stadija početka pojave “mišjih uši” treba planirati obavezno tretiranje nekim od bakarnih pripravaka, a isto vrijedi za sve nasade krušaka zbog prezimljenja uzročnika krastavosti (Venturia pyrina) na rodnom volumenu krošnje, upozorava Poljoprivredno savjetodavna služba.

prskanje

Nasade također pregledati na prezimljujuće populacije štitastih (Quadraspidiotus, Diaspidiotus, Epidiaspis) i lisnih uši (Apidae), zimska jaja crvenog voćnog pauka (Panonychus), te po potrebi dodati pripravak na osnovi mineralnog ulja (npr. Bijelo Ulje EC ili Mineralno svjetlo ulje EC) u propisanoj (pojačanoj) količini ili u manjim nasadima uz okućnice (vikendice) koristiti gotovu tvorničku mješavinu bakra i mineralnog ulja.

U plantažnim nasadima krušaka, ali također u manjim mješovitim nasadima uz okućnice ili vikendice u prvim mjerama zaštite valja planirati i usmjereno suzbijanje obične kruškine buhe (Cacopsylla pyri). Tijekom ožujka – odnosno početkom pupanja pratimo brojnost prezimljujućih odraslih oblika kruškine buhe. Ako tada metodom udaraca gumenom palicom pri 100 udaraca ulovimo 100-150 odraslih buha, smatra se da je njihovo kemijsko suzbijanje opravdano. U tom razdoblju prirodni neprijatelji još nisu aktivni, pa se ponekad u integriranoj proizvodnji preporučuje koristiti kombinaciju mineralnog ulja sa sintetskim piretroidima, od kojih u našoj zemlji u kruškama dopuštenje imaju deltametrin (Decis 2.5 EC), lambda-cihalotrin (Karate zeon MC) i esfenvalerat (Sumialfa FL). Ako je brojnost odraslih buha mala, tada je neposredno pred otvaranje pupova krušaka dovoljno primijeniti samo povišenu koncentraciju mineralnog ulja.

Lokalno se na kruškama pojavljuje i kruškina grinja (Eriophyes piri), koja se također suzbija u vrijeme bubrenja pupova. U našoj zemlji dopuštenje za primjenu u kruškama ima akaricid fenazakvin (Demitan SC). Primjena akaricida u integriranoj proizvodnji je ograničena 1x tijekom sezone.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.