Bespovratne potpore mladim poljoprivrednicima

1590

U rujnu se očekuje raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1 potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima.

traktor

Riječ je o podmjeri gdje korisnicima stoji na raspolaganju do 50.000 eura bespovratnih sredstava iz Fonda za ruralni razvoj, od čega se 30% isplaćuje avansno, nakon prihvaćanja poduzetničkog projekta.

Na spomenuti natječaj se mogu javiti poljoprivrednici koji su stariji od 18 godina i mlađi od 40 godina te koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva.

Osnovni uvjet jest da svatko tko se javlja na natječaj mora izraditi poslovni plan gdje definira ciljeve koje je dužan ostvariti. Poljoprivredno gospodarstvo za koje korisnik traži potporu pripada ekonomskoj veličini iskazanoj od 8.000 eura do 49.999 eura. Uvjet je da korisnik ne smije biti registriran kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od 18 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu. Prednost će imati nezaposlene osobe.

Obaveza korisnika bespovratnih sredstava jest ostati nositelj poljoprivrednog gospodarstva i biti registriran u Registru poreznih obveznika kao porezni obveznik po osnovi plaćanja poreza na dobit ili dohodak i obveznik socijalnih doprinosa (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate potpore iz ove mjere.

Potpora unutar ovog tipa operacije može se dodijeliti samo jednom u cijelom programskom razdoblju 2014. – 2020. po jednom korisniku. Potencijalni korisnicima putem ove mjere na raspolaganju stoji širok spektar aktivnosti za jačanje konkurentnosti obiteljskog gospodarstva: od kupnje sadnog materijala, domaćih životinja, poljoprivredne opreme i mehanizacije, zemljišta, poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, uređenje postojećih višegodišnjih nasada. U prihvatljive aktivnosti spadaju i marketinške aktivnosti kao i dodatna edukacija poljoprivrednika. Prihvatljiv aktivnost je i financiranje operativnih aktivnosti OPG-a.

Širok raspon mjera sigurno će biti interesantan brojnim potencijalnim mladim poljoprivrednicima. Kao nedostatak može se karikirano navesti velika ulaznica koju OPG-ovci moraju platiti za prijavu jer je minimalna vrijednost ekonomske veličine OPG-a 8.000 eura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.