Maraska ove godine ne otkupljuje višnje

1298

Tvrtka Maraska, poznati zadarski proizvođač alkoholnih i bezalkoholnih pića, priopćenjem je javila o rekordnom urodu višnje na vlastitoj plantaži Vlačine, kod mjesta Zemunik Donji, koja se prostire na 202 hektara i na kojoj ima više od 95.000 stabala autohtone višnje maraske.

visnjici

Očekuju kako će urod ove godine premašiti 1000 tona. Zbog iznimnog uroda na vlastitoj plantaži Maraska neće otkupljivati urod od privatnih proizvođača, kako je činila u prošlosti, već samo od onih s kojima ima važeće ugovorne odnose.

Privatni proizvođači maraske iz zadarskog kraja ogorčeni su, predviđaju da će im propasti dvije trećine uroda, neki su odustali i od berbe, a neki najavljuju sječu stabala. Domaćih otkupljivača, osim zadarske Maraske, u Hrvatskoj zapravo i nema otakako je stubička Dona završila u stečaju.

Privatnim proizvođačima dosad je, inače, najveći problem bila otkupna cijena, koja je s lanjskih 4,2 kune pala na preniskih 3,8 kuna po kilogramu. Sada, čak i uz tako nisku cijenu, postaje im posve upitna ikakva prodaja ovogodišnjeg uroda višnje maraske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.