Pojava maslinovog svrdlaša

1463

Pregledom maslika na kontrolnim punktovima uočene su štete od napada maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) i to prvenstveno na sortama sitnijeg ploda.

masline

Napadnuti plodovi su otpali, ili crni vise u krošnji, a na njima se može uočiti veči broj crnih točkica.
Svrdlaš, pipa crvenkaste boje, veličine 5,5 do 6 milimetra vizualnim pregledom se teže uočava pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu. Tjedni pregled maslinika preporuča se do faze okoštavanja.

Ukoliko je napad jak, veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40.

Pregledom lovki na kontrolnim punktovima bilježi se početak leta maslinine muhe (Bactrocera oleae).

Obzirom da se prema najavama Državnog hidrometorološkog zavoda očekuje toplinski val i tempetarure iznad 33 C koje ometaju razvoj muhe u narednom periodu se preporuča započeti s preventivnim mjerama zaštite metodom zatrovanih mamaca.

Metodom zatrovanih mamaca suzbijaju se odrasli oblici maslinine muhe, ženke, prije nego odlože jaje u plod.
Za ovu namjenum moguće je koristiti gotov mamak Eco trap ili pripravak Succes bait (spinosad+atraktant). Mamke primjeniti prema priloženoj uputi te voditi računa da mamci imaju najbolji učinak ako se upotrebljavaju na širem području.

Također se može koristi kombinacija atraktanta Buminala i insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfethion). Mamak se pripravlja na način da se u 10 litara vode stavi 1 dcl Buminala i 10-15 ml jednog od insekticida.

Pripremljenim škropivom se tretira jedna grana na maslini uz utrošak 1-2 dcl škropiva ili se pripremljenim mamkom pune boce sa otvorima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.