Raspored sorata u masliniku

1899

Kod sadnje treba voditi računa na koji način rasporediti nekoliko sorata koje će se međusobno oprašivati.

maslinik

Izlaz je kod podizanja maslinika posaditi dvije do tri sorte koje istodobno cvjetaju i koje se međusobno mogu oploditi. Bez obzira što vjetar može prenijeti pelud na veće udaljenosti, najbolje je imati u masliniku sorte oprašivače. Američki stručnjaci smatraju daje najbolje kad se sorta oprašivač nalazi na udaljenosti od 25 do 30 metara od stabla koje oprašuje. Takve je sorte najbolje posaditi u sredini maslinika ili u smjeru uobičajenih vjetrova u doba cvatnje, ili na početku i na kraju reda.

Kod nas se puno radilo, i još se uvijek radi, na istraživanju oprašivanja maslina, a znanstveno je utvrđeno, a praksa i potvrdila, da su za sortu Oblicu najbolji oprašivači Drobnica, Uljarica, Levantinka i Piculja. Sorte Drobnica, Uljarica i Levantinka cvjetaju istovremeno sa sortom Oblicom, dok sorta Piculja cvate nešto kasnije. Mastrinka je također dobar oprašivač Oblice. Za sortu Lastovku utvrđeni su oprašivači Drobnica, Levantinka, Piculja i Uljarica. Za sortu Dužica dobri su oprašivači Drobnica, Levantinka i Uljarica. Između sorte Oblice i Lastovke postoji vrlo slaba mogućnost oprašivanja. Za uvezenu sortu Leccino, dobri su oprašivači Pendolino i Frantoio. No, najveći je problem što sve spomenute sorte ne cvjetaju istodobno, pa oplodnja ni uz dobre oprašivače nije uvijek najbolja.

Postavlja se pitanje koliko dugo traje sama cvatnja i u kojem se intenzitetu otvaraju cvjetovi i kakav utjecaj ima rana odnosno kasna cvatnja na uspjeh oplodnje. Dužina same fenofaze varira od 10 – 15 dana, jer se cvjetovi postupno otvaraju i prvih četiri do pet dana najprikladniji su za oplodnju, jer se tada otvara najveći broj potpunih, hermafroditnih cvjetova. Ako u vrijeme cvatnje pada kiša, onda je to štetno jer se ispire polen sa cvijeta, ili se zrnca polena sljepljuju i onemogućeno je njihovo raznošenje. I visoke temperature preko 28° C nisu prikladne za dobru oplodnju posebno u tijeku najtoplijeg dijela dana (od 10 do 14 sati).

Najbolji su za oplodnju masline sunčani, topli dani s laganim povjetarcem, koji mijenja smjer s kretanjem sunca, što znači ujutro lagani sje-veroistočnjak, u podne južni, a predvečer jugozapadni blagi povjetarac. Nije dobra ni cjelodnevna tišina bez laganog vjetra, jer nema raznošenja polena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.