Folijarna prihrana maslina

714

Folijarna gnojidba neophodna je u maslinicima koji nemaju navodnjavanje i u kojima je u sušnom razdoblju, zbog velikoga nedostatka vlage u tlu, onemogućeno usvajanje hranjiva preko korijena.

Znanstveno je dokazano da s osnovama oplodnje masline, gotovo i nema nerodnih godina, ako je vrijeme prikladno, ako u prethodnoj godini maslina nije previše rodila i provode se sve potrebne agrotehničke mjere. Jedna od tih mjera je pravodobna i ispravna ishrana. U normalnim uvjetima, cvjetna resa kod masline javlja se gotovo kod svakog lista s 10 – 20 cvjetića, pa je to ogromni cvjetni potencijal kojemu treba velika energija.

Nerijetko, iz raznih razloga, zakaže opskrba baš odgovarajućih hranjivih sastojaka iz zemlje prema zdravom lišću, a odatle u cvjetne spolne organe koji bez snažne potpore izgube sposobnost oplodnje i zametanja plodova.

U vrijeme intenzivne vegetacije, maslina ima povećane potrebe za makro i mikro hranjivima. Uz osnovnu gnojidbu, potrebna hranjiva možemo osigurati navodnjavanjem, a kada to nije moguće, primjenjuje se folijarna gnojidba koja uvijek postiže dobre rezultate.

Najvažniji su voda i osnovna hranjiva, dušik, fosfor, pa i kalij, a u znatno manjoj mjeri i drugi elementi. Važnost prisutnosti mikroelementa bora u procesu oplodnje spominje i europska i američka literatura, premda za tu ulogu nemaju temeljito objašnjenje. Boru se pripisuje uloga katalizatora, pa je kao takav potreban samo u tragovima, i svako prekomjerno dodavanje ovog hranjiva nije dalo povećane rezultate oplodnje.

GRANVERDE SUPER je tekuće gnojivo posebno napravljeno za folijarnu primjenu, a karakterizira ga visoka čistoća sastojaka. GRANVERDE SUPER ima dosta specifičan sadržaj makroelemenata s ciljem povećanja uroda biljke, zatim stimulira formiranje grančice, listova, korijenja, ali i poboljšava cvatnju. Gnojivo ima velik utjecaj i na oplodnju, zametanje plodova te intenzitet boje i arome kod plodova. Mikroelementi, koji su u ujednačenom odnosu, djeluju kao katalizatori u fizičkom procesu biljke i pomažu da se nadoknade bilo kakvi nedostaci.

Njihova uporaba omogućava biljkama da prebrode stresni poremećaj pri rastu, koji je uzrokovan nepovoljnim vremenskim prilikama. GRANVERDE SUPER preporučljivo je davati tijekom rane i srednje faze vegetativnog ciklusa. Gnojivo se koristi od početka kretanja vegetacije u dozi od 150 – 200 g / 100 l vode u razmaku od dva tjedna između prskanja. Prskati treba u rano jutro ili kasno navečer da bismo omogućili biljci maksimalno usvajanje hranjiva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.