Ističu rokovi za podnošenje zahtjeva za izravne potpore

1814

Agencija za plaćanje podsjeća poljoprivrednike da je rok za podnošenje jedinstvenih zahtjeva za izravnu potporu putem jedinstvenog zahtjeva 16.5.2016.

poljoprivredna

Na jedinstvenom zahtjevu moguće je zatražiti potporu za:

izravna plaćanja iz Programa izravnih plaćanja;
plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima – mliječne krave, rasplodne krmače, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje i duhan;
IAKS mjere ruralnog razvoja:
– Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
– Mjera 11 – Ekološki uzgoj
– Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima
– Potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara poljoprivrednog bilja.

Svim aktivnim poljoprivrednicima prošle (referentne) godine dodijeljena su prava na plaćanja po principu „jedan prihvatljivi hektar – jedno pravo na plaćanja“, pa od ove godine poljoprivrednici mogu ostvariti nova prava na plaćanja isključivo iz Nacionalne rezerve ili prijenosom prava od drugog poljoprivrednika. Prijenos prava na plaćanja – putem prodaje, darovanja, nasljeđivanja ili zakupa – poljoprivrednici moraju prijaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanja do 16. svibnja ove godine.

Kao i prijašnjih godina, jedinstveni zahtjev poljoprivrednici ispunjavaju elektronski kroz AGRONET, a podnose „papirnato“ poštom ili osobno regionalni ured Agencije za plaćanja do 16. svibnja 2016. godine. Svima koji nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev u AGRONET-u pomoć mogu dobiti u:
• regionalnim uredima Agencije za plaćanja
(http://www.apprrr.hr/kontakt- 441.aspx ),
• Savjetodavne službe (http://www.savjetodavna.hr) i
• Hrvatske poljoprivredne agencije (http://www.hpa.hr/).

Iznimno od roka za podnošenje jedinstvenog zahtjeva, jedinstveni zahtjev se može podnijeti najkasnije do 10. lipnja 2016., ali se u tom slučaju smanjuje visina plaćanja po danu kašnjenja, a nakon isteka roka za zakašnjele zahtjeve zahtjev se smatra nedopuštenim, osim u slučaju više sile i iznimnih okolnosti. Također, kod podnošenja zahtjeva za dodjelu ili povećanje vrijednosti prava na plaćanja u roku za zakašnjele zahtjeve obračunava se smanjenje po danu kašnjenja.

Više informacija o Izravnim plaćanjima 2016. godine pogledajte ovdje: http://www.apprrr.hr/izravna-placanja-2016-1840.aspx

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.