Agencija za plaćanja odobrila 94,5 miljuna kuna za male poljoprivrednike

2013

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je prvu ratu za novih 30 projekata unutar operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”.

traktor

Ukupno je do sada odobren 831 projekt s iznosom potpore od 94,5 milijuna kuna. Ovu potporu poljoprivrednici mogu iskoristiti za cijeli niz aktivnosti kojima će unaprijediti svoje gospodarstvo, mogu kupiti zemljište, domaće životinje, bilje, sjeme i sadni materijal, mehanizaciju i opremu (čak i rabljenu) te solarne ploče. U okviru navedene operacije poljoprivrednici mogu podizati nove nasade te izgraditi objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, od čega 85% za svaki projekt dolazi iz EU proračuna, dok 15% dolazi iz Državnog proračuna RH.

Svi projekti malih poljoprivrednika koje je odobrila Agencija za plaćanja mogu biti isplaćeni u 2 rate. 50% potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon Odluke o dodjeli sredstava čime se omogućava pokretanje aktivnosti iz poslovnog plana, a preostalih 50% potpore poljoprivrednici mogu zatražiti nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana. Do sada je za pokretanje aktivnosti iz poslovnog plana poljoprivrednicima isplaćeno ukupno 22 milijuna kuna. Pregled do sada odobrenih i isplaćenih korisnika možete pogledati ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.