Precizna poljoprivreda

971

Precizna poljoprivreda je izraz koji se već dulje vrijeme koristi, ali nije rijetkost da mnogi poljoprivrednici zapravo ne razumiju o čemu se tu radi.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Ideja precizne poljoprivrede se razvila iz potrebe za smanjenjem nepotrebnog onečišćenja okoliša kemijskim preparatima i aktivnim tvarima koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, piše Gospodarski list.

Nagli rast cijena repromaterijala u poljoprivredi je proširio lepezu razloga radi kojih treba razmišljati o preciznoj poljoprivredi.

Sama ideja je krenula iz svemirske tehnologije kad su inženjeri iz tvrtke RDS koja je proizvodila senzore i opremu za NASA-u počeli razmišljati o tome kako bi se mogla ista tehnologija iskoristiti u poljoprivredi. U početku se krenulo vrlo agresivno u tom smjeru, ali se isto tako brzo i odustalo od prvobitne ideje kad su ti isti inženjeri shvatili da se u poljoprivredi okreće puno manja količina novca od potrebne za visokosofisticiranu opremu. Drugi razlog je bila razina znanja i sposobnosti prosječnih farmera da se uhvate u koštac s vrlo zahtjevnom informatičkom tehnologijom.

Danas se razvojem tehnologije satelitske navigacije i monitoringa na poljoprivrednim strojevima, i smanjenjem cijene tih uređaja ponovno aktualiziralo pitanje primjene precizne poljoprivrede. Napredni farmeri u razvijenim poljoprivrednim zemljama već redovito promjenjuju neku od tehnoloških mogućnosti precizne poljoprivrede.

Tako npr. danas u Francuskoj 10% farmera koristi nešto od sustava precizne poljoprivrede.

Ako se pokuša dati definicija precizne poljoprivrede tada se općenito može reći da je precizna poljoprivreda ili precizno gospodarenje koncept poljoprivredne proizvodnje koji se temelji na promatranju i selektivnoj obradi ili tretiranju malih površina unutar nekog polja. Precizna poljoprivreda se bazira na primjeni informatičkih tehnologija, satelitske navigacije, sofisticiranog monitoringa rada i mogućnosti podešavanja poljoprivrednih strojeva i kvalitetne analitike uzoraka.

Ključni pojmovi su selektivnost, preciznost i točnost.

Precizna poljoprivreda ima za cilj približiti se svakoj biljci i stvoriti joj optimalne uvjete za razvoj i rast. Istovremeno se postiže i učinak smanjenja negativnih utjecaja na okoliš radi prekomjerne primjene kemijskih sredstava za poticanje rasta ili suzbijanje štetnih organizama. Konačni efekt je ekonomičnija proizvodnja i značajne uštede repromaterijala, rada ljudi i strojeva i uštede u potrošnji energije.

Ukupno raspoloživo poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj uglavnom je rascjepkano na stotine tisuća malih parcela, manje više nepravilnog oblika. Ova činjenica uvelike otežava primjenu modernih tehnologija poljoprivredne proizvodnje, ali i ostavlja veliki prostor za unapređenje i razvoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.