Sve što niste znali o bundevama

1479

Ovi neodoljivi plodovi veselih i živih boja pravo su osvježenje u tmurnim jesenskim danima. Osim što izvlače poglede svojim prekrasnim šarama te raznolikim, interesantnim oblicima, one su ukusne i hranjive, a nadasve zdrave i višestruko korisne za ljudski organizam.

bundeva

Vjerojatno se upravo iz svih ovih razloga za njih od davnina vežu i razne zanimljivosti, legende i tradicije. Pa hajdemo zajedno saznati neke interesantne činjenice vezane uz svima nam dobro znane bundeve.

Kraljica zdrave prehrane

Bundeva nosi titulu jedne od najzdravijih namirnica na svijetu. Sadrži vitamine A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, minerale kalij, kalcij, željezo, fosfor, selen, cink, magnezij, bor, kobalt. Obiluje i prehrambenim vlaknima te masnoćama, bjelančevinama i ugljikohidratima. Sadrži i folnu kiselinu, karotenoide, triptofan te linolnu i oleinsku kiselinu.

Priznajte, bundeva je zaista zavidno bogata dragocjenim nutrijentima pa stoga i ne čudi što se nalazi na samom vrhu ljestvice zdravih namirnica. U prošlosti bundeva je uzgajana za ishranu životinja, a kada je konačno pronašla svoje mjesto na ljudskom jelovniku bila je etiketirana kao hrana za siromašne. No, s vremenom su otkrivene mnoge njene čari te se ova ljepotica iz skromnih domova polako uvukla u najelitnije svjetske restorane.

Mnogi specijaliteti od bundeve stekli su planetarnu popularnost i danas se pripremaju u svim kulinarskim kulturama.

Najpoznatije vrste bundeva

Na svijetu ima čak 800 vrsta bundeva i većina ih je jestiva. U našim krajevima najpoznatije su sljedeće vrste:

– Obična bundeva (Cucurbita pepo)
– Azijska bundeva (Cucurbita ficifolia Bouche)
– Zimska bundeva (Cucurbita mixta Pangalo)
– Zentner (Cucurbita maxima)
– Muškatna bundeva (Cucurbita moschata)
– Butternut (Cucurbita moschata)

Zanimljiva i bogata povijest

Arheološki nalazi potvrđuju da su stari Egipćani od bundeva izrađivali zdjele i tanjure, zbog čega se i smatra da je Afrika pradomovina nekih vrsta bundeva. U nekim kulturama od sušenih komada bundeve tkanjem su se izrađivali tepisi. U Kini, bundeve su se smatrale simbolom zdravlja te su stoga nerijetko bile predmet raznih umjetničkih djela. Indijanci su se prema bundevi odnosili s takvim poštovanjem da su mrtve pokapali s njom, kao hranom na njihovom posljednjem putovanju. U prošlosti su bundeve bile cijenjeno sredstvo za uklanjanje pjega te liječenje zmijskog ugriza.

Noć vještica uz maštovito izrezbarene bundeve

Noć vještica ili Halloween obilježava se 31. studenoga. Halloween je popularan diljem svijeta, a posebno u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricu, te Australiji i Novom Zelandu. I kod nas je ovaj običaj posljednjih godina sve popularniji. Dakako, najpoznatiji simbol Halloweena su upravo izrezbarene bundeve. One se najčešće oblikuju u razne zastrašujuće likove, a potom se u tako izrezbarene bundeve postavlja goruća svijeća (Jack O’Lantern).

Dan zahvalnosti u društvu bundeva

Prema nekim statistikama u SAD-u i Kanadi Dan zahvalnosti (Thanksgiving) je blagdan koji se cijeni gotovo koliko i Božić. U Americi se obilježava četvrtog četvrtka u studenom, a u Kanadi drugog ponedjeljka u listopadu. U povijesti se na taj dan izražavala zahvalnost Bogu zbog dobre žetve, a danas se obilježava kako bi se odala zahvalnost za sva životna dobra. Povodom Dana zahvalnosti Amerikanci svoje domove ukrašavaju bundevama, a jedno od tradicionalnih jela koje se priprema za taj dan je pita od bundeve.

Pite od bundeva

Prvi recepti pripreme pite od bundeve sežu u daleku povijest. Pripremala se tako da se bundevi odrezao vrh, zatim su se uklonile sve sjemenke, a potom bi se punila mlijekom, medom i začinima. Nakon toga pekla se u vrućem pepelu. U prošlosti meso bundeve nije korišteno kao punjenje za pitu već kao sastojak za pripremu kora za pitu. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najveća pita od bundeva težila je čak 916 kg. Tvorac ove divovske poslastice predstavljene na festivalu bundeva u New Bremenu (Ohio) bila je tvrtka New Bremen Giant Pumpkin Growers.

Bundeva u književnim djelima

Bundeva je našla svoje mjesto i u književnosti. Neka od književnih djela u kojima se spominje su:

– Pepeljuga (Jacob i Wilhelm Grimm)
– Legenda o sanjivoj dolini (Washington Irving)
– Čudesna zemlja Oz (Baum Lyman Frank)
– Alisa u zemlji čudesa (Lewis Carroll)
– Kalvin i Hobs (Bill Watterson)
– Gruffalo (Julia Donaldson)
– Sjećanja jedne gejše (Arthur Golden)
– Mahovina sa stare kuće (Nathaniel Hawthorne)
– Divna stvorenja (Kami Garcia i Margaret Stohl)
– Vesele žene Windsorske (William Shakespeare)

Najpoznatiji festival bundeva

U Ludwigsburgu, njemačkom gradu koji se nalazi u saveznoj državi Baden-Württemberg svake se godine održava festival bundevi. Upravo on slovi kao najveći festival bundeva na svijetu. Ove godine, festival je otvoren 04. rujna i trajat će do 08. studenog. Između ostalih, tradicionalni događaji ovog festivala su maštovito rezbarenje bundevi, kuhanje juhe od bundeve, regata u bundevama.

Naravno, kakav bi to bio festival bundeva kada se na njemu ne bi održavalo i natjecanje najveće bundeve. Prošle godine titulu je ponijela bundeva od čak 1054 kg, a ponosni vlasnik ove divovske ljepotice je Beni Meier iz Neftenbacha, Švicarska. U Hrvatskoj se izložba bundeva već nekoliko godina održava u Tovarniku u sklopu Festivala voćnih rakija i likera.

Najveći primjerci bundeva u Hrvatskoj i svijetu

Kao što smo spomenuli svjetski rekord u težini drži bundeva koju je uzgojio vrtlar Beni Meier iz Švicarske, a teži nevjerojatnih 1054 kg. Do tada rekord je držala bundeva Amerikanaca Ron Wallace s 991 kilogramom, koja je s trona skinula bundevu Tima i Susan Mathison čiji je primjerak težio također zadivljujućih 922 kilograma.

U Hrvatskoj, na izložbi bundeva u Tovarniku 2014. godine, titulu najveće ponijela je bundeva teška 630 kilograma koju je uzgojio Tomislav Đurđević iz Viškovaca. Đurđević je i na istoj izložbi godinu ranije, 2013. također odnio pobjedu s 540 kilograma teškom bundevom.

IZVOR: ALTERNATIVA-ZA-VAS.COM

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.