Suzbijanje korova u luku

4922

Luk se proizvodi na tri načina: iz sjemena, iz lučica i iz presadnica. U proizvodnji iz lučica, češnjeva i prijesadnica broj selektivnih herbicida prilično je velik.

Ovima načinom uzgoja sadnja se obavlja relativno duboko, pa se primjenom herbicida na površinu tla postiže dobra selektivnost. Pri uzgoju luka iz sjemena situacija je potpuno drukčija. Sjeme luka niče dugo, a mlada biljka se razvija sporo. Borba protiv korova uglavnom se svodi na razdoblje od sjetve pa dok luk ne razvije tri prava lista.

Suzbijanje korova prije sjetve: U ovom početnom razdoblju proizvodnje luka, koriste se herbicidi koji se prije same sjetve unose u tlo.

Suzbijanje korova nakon sjetve a prije nicanja: U periodu nakon nicanja korova, prije nicanja luka koriste se totalni ne rezidualni herbicidi kao što su Spotlight plus 30 ml/1000 m2. S vremenom primjene treba biti pažljiv jer iznikli luk će biti oštećen. Od zemljišnih herbicida dobro se pokazao Stomp Aqua u dozi 250-300 ml/1000 m2 ovisno od vrste tla. Potrebno ga je primijeniti nakon oborinskog razdoblja dok je zemlja vlažna jer se veže za koloide tla i djeluje na sjeme korova.

Nakon nicanja odnosno nakon presađivanja: Nakon nicanja pa sve do faze trećeg lista mali je broj herbicida selektivnih u prosječno propisanim dozama.

U praksi se protiv široko lisnih korova primjenjuju herbicidi kao što su Afalon disperzija u dozi 300-500 ml/1000 m2 suzbija jednogodišnje širokolisne korove, zatim Lentagran WP u dozi 50-200 g/1000 m2 na sve širokolisne korove kada su korovi u fazi kotiledona do razvijena prva dva lista i Filon 80 EC u dozi 300-500 ml 1000 m2 .

Herbicid Lentagran se koristi u:
Luk i poriluku: tretirati od faze tri razvijena prava lista pa nadalje (od razvojne faze BBCH 13) u dozi 2 kg/ha.

Lentagran WP vrlo dobro djeluje na sljedeće vrste korova: poljsku krivičicu (Anagallis arvensis), šćir (Amaranthus spp.), samonikli suncokret (do razvojnog stadija 2 lista, običnu dimnjaču (Fumaria offi cinalis), sitnocvjetnu konicu (Galinsoga sp.), poljski svinjak (Sonchus arvensis), lobodu (Chenopodium spp.), obični kostriš/ dragušac (Senecio vulgaris), običnu ognjićinu sitnoglavku (Lapsana communis), penjajuću broćiku (Galium Aparine), crnu pomoćnicu (Solanum nigrum), mrtvu koprivu (Lamium sp.) i trodjelni dvozub (Bidens tripartita).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.