Krupnoća plodova rajčice

322

Osim sortnih osobina na krupnoću ploda utječu klimatski i zemljišni uvjeti, tehnologija proizvodnje kao i položaj ploda na biljci i u grozdu.

Prema Lešić i sur. (2016) veličina ploda klasira se prema promjeru ploda na: vrlo sitni (manji od 3 cm), sitni (3 do 5 cm), srednji (5 do 8 cm), krupni (8 do 10 cm), vrlo krupni (veći od 10 cm).

Više od 90% svježe mase ploda rajčice predstavlja voda, a dostupnost vode biljci može utjecati na veličinu ploda. Na veličinu ploda značajan utjecaj ima količina sunčevog zračenja. Veličina se smanjuje sa smanjenjem intenziteta osvjetljenja kao i povećanjem gustoće sklopa biljaka.

Utvrđeno je kako je broj plodova u grozdu u korelaciji s dnevnom količinom svjetla, posebno kad je manja od 1,5 MJ m-2 dan-1. Pri visokim temperaturama tijekom ljeta brže završava rast ploda i prije počinje dozrijevanje odnosno promjena boje, što znači da će isti kultivar razviti sitnije plodove tijekom ljetnih vrućina u odnosu na plodove razvijene ranije u proljeće ili kasnije u jesen.

Prikraćivanje cvjetnih grana ili uklanjanje pojedinih plodova povećava veličinu preostalih plodova u grozdu i istovremeno ujednačava dozrijevanje, dok uklanjanje plodova s nižih grozdova može pozitivno utjecati na veličinu plodova na preostalim grozdovima. Iako je indeks berbe (biomasa plodova u ukupnoj biomasi biljke) za rajčicu između 65 i 72 %, prinos plodova je ograničen.

Veličina i broj plodova su povezani s ukupnim prinosom jer ukupni prinos ostaje približno konstantan u nizu okolišnih uvjeta, dok će se veličina i broj ploda prilagoditi ukupnom potencijalu prinosa (tj. manji broj krupnijih plodova ili veći broj sitnijih).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.