Repin rezanac i pivski trop u ishrani mliječnih krava, koza i ovaca

5597

Od sočnih voluminoznih krmiva pogodnih u hrani mliječnih životinja ističe se krumpir, stočna repa i mrkva te bundeve i tikve.

Zajedničko im je velika količina vode (75-90%), u kojima je suha tvar uglavnom od lakoprobavljivih ugljikohidrata (šećera) (50-75%), dok je bjelančevinasta vrijednost 4-12%. Zastupljeni u obrocima povoljno djeluju na rad probavnih organa, osobito kod mliječnih životinja u zimskome hranidbenome razdoblju, kada obroci sadrže povećan udio suhih voluminoznih krmiva. Zbog velikog udjela vode ta su krmiva vrlo podložna promjenama hranjive vrijednosti (kvarenju) u slučajevima nepravilnoga skladištenja tijekom zime (temp. do 20C). U praktičnim uvjetima, nakon postupnog uvođenja u obrok, kombiniraju se u obroku mliječnih kategorija od 3-5 kg/100 TM, odnosno kod krava u količini od 20-30 kg, a kod koza i ovaca 2,5-4 kg dnevno.

Repin rezanac je svježe vodenasto krmivo s oko 90% vode, s 10% ST, uglavnom šećeri. Rezanac se u svježemu stanju može ukiseliti sam ili može biti pogodan za spravljanje tzv. sendvič-silaže. Kiseljenjem rezanca izbjegava se njegov inače trpak okus, koji, zastupljen u obrocima mliječnih životinja, može prijeći na mlijeko. Svježe silirani rezanci mogu se kombinirati u obrocima krava muzara u količini 20-25 kg na dan, a u obrocima koza i ovaca do 2 kg. Ukoliko se rabi suhi rezanac, muznim se kravama daje u količini od 3-4 kg/dan, a ovcama i kozama oko 0,5 kg ili oko 10-20% u kompletne krmne smjese.

Pivski trop je neiskoristivi ostatak slada nastao pri proizvodnji piva. Zbog velike količine vode (80%), lako se kvari, zato se za upotrebu kroz dulje vrijeme preporuča sušiti ili silirati. U svježemu stanju trop je najbolja komponenta, naročito u zimskim mjesecima u obrocima mliječnih goveda, u količini od 10-15 kg na dan ili 1-2,5 kg u obroku koza i ovaca. Ako se trop osuši, tada mu hranjiva vrijednost odgovara pšeničnim posijama, a takav se u smjesama mliječnih kategorija životinja kombinira u količini od 8-10%.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.