Podrška inovatoricama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru (Empowering Women in Agrifood)

37

Prošli mjesec započeo je Empowering Women in Agrifood (EWA) program, na kojem ove godine sudjeluje deset sudionica s idejama za poboljšanje poljoprivredno-prehrambenog sektora u Hrvatskoj.

Ovaj EIT Food program cilja ohrabriti žene poduzetnice da preuzmu vodeće uloge u sektoru gdje su statistički zastupljene u manjem broju. Odabrane sudionice EWA programa prolaze kroz intenzivan šestomjesečni program gdje će imati prilike naučiti više o razvoju poslovanja, poslovnom planiranju, marketingu, definiranju prijedloga vrijednosti i kupca te o mnogim drugim temama koje će im uvelike pomoći razviti ideje i stvoriti održiva poslovanja. EIT Food podržava Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), tijelo Europske unije.

Matchmaking događaj

U prostorijama tvrtke Bornfight, sudionice i mentori su se okupili na Matchmaking događaju koji im je omogućio predavanje o intelektualnom vlasništvu, povezivanje s mentorima i predstavljanje njihovih poslovnih ideja. Događaj je započet s uvodnim riječima organizatora EWA programa – dr. sc. Mire Hegedića iz inovacijske agencije Smion koji je i predstavio program sudionicama. Osim mentorstva i iskustva, dvije najbolje sudionice očekuju i stipendije za daljnji rast i razvoj, i to u iznosu od 10.000 eura i 5.000 eura.

Nakon uvodnog dijela događaja, Mislav Vukina – odvjetnik iz tvrtke Vukina & Partneri, održao je predavanje na temu intelektualnog vlasništva. Sudionice su kroz ovo predavanje imale priliku čuti o vrstama intelektualnog vlasništva, načinima zaštite intelektualnog vlasništva i ostalim pravnim aspektima zaštite intelektualnog vlasništva.
Nakon održanog predavanja uslijedilo je predstavljanje mentora i sudionica, a svaka sudionica imala je priliku kroz nekoliko minuta predstaviti svoju poslovnu ideju.

Za EWA 2024 program ukupno je bilo preko 40 prijavljenih, od kojih je odabrano 10 sudionica.

Tomislava Vukušić Pavičić – RONSense

Tomislava Vukušić Pavičić predstavlja tim RONSense koji razvija inovativno ekološki prihvatljivo rješenje plazmom aktivirane vode. Ovo rješenje potiče klijanje i rast biljaka zahvaljujući bogatom sadržaju dušika te ima i dezinfekcijska svojstva, čineći ga idealnim za zaštitu biljaka od mikroba i unapređenje vertikalnih metoda uzgoja. RONSense se usklađuje s ekološkim standardima i predstavlja održivu alternativu štetnim pesticidima.

Ekaterina Šprajc – Jestivi konac

Tim Jestivi konac, predvođen Ekaterinom Šprajc, fokusiran je na proizvodnju jestivog konca koji se koristi u kulinarstvu za vezivanje sastojaka. Izrađen od prirodnih materijala bez alergena, ovaj proizvod dolazi u raznim bojama i veličinama. Ekaterina je razvila prototip i pilot verziju stroja te planira proširenje proizvodnih kapaciteta i poboljšanje značajki prema povratnim informacijama kupaca, uz naglasak na zero-waste principu.

Lucija Crnković – Obrt BAZA

Obrt BAZA, vođen Lucijom Crnković, specijaliziran je za organsku proizvodnju začina primjenom održivih metoda bez pesticida. Umjesto kemijskih sredstava, koriste se biljke za odbijanje nametnika te hotelske strukture za insekte kako bi se osigurali zdravi začini bez glutena. Ova inicijativa odgovara na rastuću potražnju za sigurnom hranom i promiče ekološki prihvatljive prakse s ciljem visoke kvalitete i svježine proizvoda.

Valentina Merz – Živo mikrozelenje

Valentina Merz predstavlja tim koji nudi širok spektar živih mikrozelenih proizvoda u posudama, različitih boja i okusa. Fokus im je na rješavanju izazova distribucije i transporta kako bi se osigurala svježina proizvoda te na unapređenju marketinga i prodaje radi kontinuirane proizvodnje.

Marinka Franulović – OPG Rumarinka

OPG Rumarinka, pod vodstvom Marinke Franulović, usmjerava se na održivu proizvodnju voćnih proizvoda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Marinka se bavi tradicionalnom proizvodnjom pekmeza te planira uspostaviti pogone za preradu voća kako bi se smanjio otpad i povećala učinkovitost, pružajući visokokvalitetne džemove, marmelade i sirupe.

Alina Jantol – Kupalin vrt

Alina Jantol razvija jestivu krajobraznu farmu Kupalin vrt koja integrira potrošače u agroekosustav kroz tematske događaje i edukaciju. Njihova farma nudi jedinstvena iskustva uključujući zajedničku pripremu hrane, opuštanje u prirodi te direktnu distribuciju proizvoda.

Ana Matekalo – OPG Matekalo

Ana Matekalo fokusira se na liofilizaciju voća i povrća s ciljem produženja vijeka trajanja hrane do 25 godina, zadržavajući pri tome sve hranjive tvari. Njihov tim planira proširiti poslovanje na liofilizaciju povrća i proizvodnju smoothie prahova kako bi zadovoljili rastuću potražnju za zdravim i koncentriranim prehrambenim proizvodima.

Jelena Jakus – OPG Plame Hvar

Jelena Jakus vodi OPG Plame Hvar koji se bavi održivom proizvodnjom na otoku Hvaru. Njihovi planovi uključuju proizvodnju prirodnih peleta, razvoj farme malih životinja i edukaciju o održivoj poljoprivredi kroz radionice i dječje kampove.

Jelena Abramović – OPG Bijela Murva

OPG Bijela Murva, kojeg vodi Jelena Abramović, nudi intimno vrtno iskustvo s košarama sezonskih plodova, obogaćeno digitalnim edukativnim sadržajima i fitoterapijskim savjetovanjem. Njihova usluga integrira terapeutske prakse s prirodnim ciklusima uzgoja hrane, promičući holističko blagostanje.

Ivona Blažević – Urbana farma mikrozelenja

Ivona Blažević predstavila je ideju urbane farme za uzgoj mikrozelenja s fokusom na obnovljivu energiju i edukaciju o nutritivnim prednostima mikrozelenja. Ivona planira direktnu dostavu mikrozelenja restoranima i privatnim kupcima, promovirajući mikrozelenje kao hranjiv i svestran kulinarski izbor.

Ovim ambicioznim sadašnjim i budućim poduzetnicama pomoći će iskusni mentori: Sandra Vlašić, Gordana Ćorić, Helena Habdija, Marija Mažić, Dora Zane, Filip Stipančić, Dario Zorić, Mato Mrkalj, Hermes Arriaga i Dražen Nikolić.

Za više informacija molimo vas da nas kontaktirate:

Link na dostupne fotografije s EWA Matchmaking događaja: https://photos.app.goo.gl/FQruDjQpt9hmWPVJ6. Autor: Petar Starčević (Smion)

O EIT Food zajednici znanja i inovacija

EIT Food je najveća i najdinamičnija svjetska zajednica za inovacije u hrani. Potičemo inovacije kako bismo izgradili prehrambeni sustav prikladan za budućnost, koji proizvodi zdravu i održivu hranu za sve.

Podržani od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije, ulažemo u projekte, organizacije i pojedince koji dijele naše ciljeve za zdrav i održiv prehrambeni sustav. Oslobađamo inovacijski potencijal u poduzećima i sveučilištima te stvaramo i razvijamo startupe u poljoprivredno prehrambenom sektoru kako bismo tržištu ponudili nove tehnologije i proizvode. Opremamo poduzetnike i stručnjake vještinama potrebnima za transformaciju prehrambenog sustava i stavljamo potrošače u središte našeg rada, pomažući izgraditi povjerenje ponovnim povezivanjem s izvorima njihove hrane.

Mi smo jedna od devet zajednica za inovacije koje je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), neovisno tijelo EU osnovano 2008. godine s ciljem poticanja inovacija i poduzetništva diljem Europe.

Saznajte više na www.eitfood.eu ili nas zapratite putem društvenih mreža: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube i Instagram.

O Smionu

Smion je inovacijski HUB posvećen izgradnji poduzetničkog ekosustava koji podržava rast i inovacije. S misijom osnaživanja startupa, naš tim se specijalizirao za razvoj alata, resursa i programa prilagođenih za podršku poduzetničkim pothvatima u ranoj fazi, od validacije ideje do ulaska na tržište. Uspješno smo realizirali 70+ inovativnih projekata, proveli više od 230 obrazovnih sesija i radionica te organizirali više od 50 događaja koji potiču inovacije, suradnju i umrežavanje. Naš utjecaj je očit u značajnom angažmanu naše zajednice, s više od 3,000 korisnika koji su imali koristi od naših programa i događaja. Nudimo usluge uključujući inkubaciju, akceleraciju, korporativne inovacije i programe izgradnje poduzeća. Fokusirajući se i integrirajući tri ključne vertikale – agrifood, zdravstvene tehnologije i zelene tehnologije – pojačavamo koristi u tim sektorima, poboljšavamo održivu proizvodnju hrane, zdravstvene ishode i inovacije u zaštiti okoliša za veći, pozitivan utjecaj u Hrvatskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.