Predsjetvena gnojidba kukuruza

1584

Gnojidba kukuruza pred sjetvu vrlo je važna jer se njome osiguravaju biljna hranjiva potrebna kukuruzu u vrijeme njegovog klijanja i nicanja.

kuki

Ova se gnojidba obavlja pred sjetvu ili zajedno sa sjetvom kukuruza – startno. Unošenje gnojiva u predsjetvenoj gnojidbi može se prema tome obaviti tanjuranjem, sjetvo spremačem ili deponatorom za gnojiva u samoj sjetvi. Primjenom gnojiva u ovoj fazi dodaju se gnojiva na dubinu sjetvenog sloja gdje će se sijati sjeme i osiguravaju se hranjiva za početni rast i razvoj biljaka kukuruza.

Izbor vrste gnojiva koja se mogu koristiti u predsjetvenoj gnojidbi ovisiti će o gnojivima koja su korištena u osnovnoj gnojidbi kukuruza. U osnovnoj gnojidbi se najčešće koriste mineralna gnojiva s niskim sadržajem dušika i povišenim sadržajem fosfora i kalija kao što su NPK 5-15-30; NPK 7-20-30 ili NPK(MgO) 8-15-24(2), a ovisiti će to svakako o kemijskoj analizi tla proizvodne površine. U slučaju da su tla siromašna na fosforu može se primijeniti gnojiva s naglašenim fosforom. Ovim se gnojivima moglo dati u osnovnoj gnojidbi ukupna količina potrebnog fosfora i kalija ili dvije trećine količina.

Ako su u osnovnoj gnojidbi primijenjene dvije trećine količina potrebnih kukuruzu za normalan rast i razvoj, onda se prije sjetve primjenjuje gnojivo koje ima podjednak od-nos dušika, fosfora i kalija kao što je to NPK 15-15-15. Ukoliko je u osnovnoj gnojidbi primijenjena ukupna količina fosfora i kalija potrebnog za ishranu kukuruza, onda se u predsjetvenoj ili startnoj gnojidbi primjenjuje samo neko od pojedinačnih dušičnih gnojiva. Za tu namjenu su na raspolaganju dušična gnojiva Urea N 46 i UAN N 30 te-kuće dušično gnojivo.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.