Sumpor, kalcij i magnezij u ratarstvu

1727

Biljkama za rast i razvoj neophodna su makro i mikrohranjiva. Većinu hranjiva biljke usvajaju iz prirode, koja mo-gu biti anorganska ili organska, ovisno o tome da li potječu iz minerala zemljine kore ili su produkti razgradnje žive tvari, npr. humusa.

kompost

Sumpor

Veći dio potreba za sumporom biljke podmiruju iz atmosfere i primjenom mineralnih gnojiva od kojih neke sadrže sumpor. Više sumpora zahtjeva povrće (kupus, luk, rajčica, paprika, krastavci, krumpir), te duhan i vinova loza. Sumpor sadrže amino kiseline, zatim proteini i drugi spojevi važni za životne procese biljaka kao što su enzimi i koenzimi.

U uvjetima intenzivne biljne proizvodnje kad je iznošenje sumpora iz tla značajno, te kod nedovoljne primjene organskih ili mineralnih gnojiva koja sadrže sumpor kao primjesu, može se javiti nedostatak ovog hranjiva. Simptomi nedostatka sumpora vidljivi su na najmlađim listovima. Uslijed nedostatka usporen je rast biljaka i dolazi do promjene boje lišća, u žuto-zelenu boju, osobito na mladim listovima.

Kalcij (Ca)

Velika je uloga kalcija u održavanju pH reakcije tla i time indirektno utječe i na raspoloživost drugih hranjiva u tlu. Kalcij u životnim procesima biljaka sudjeluje u građi pektina i fitina, u sintezi oksaloctene kiseline, a kao kalcij – karbonat gradivni je dio staničnih stijenki biljaka. Ima značajnu ulogu u djelovanju fitohormona te na taj način bit-no utječe na rast biljaka i pravilnu diobu stanica.

Tla siromašna Ca često imaju nisku vrijednost pH što se ovisno o sorti i vrsti nepovoljno odražava na rast i razvoj biljke. Uslijed nedostatka Ca biljke poprimaju grmolik izgled i zaostaju u porastu. Na najmlađim, a kasnije i na starijim listovima, uočavaju se kloroze i nekroze. Specifični simptomi nedostatka na plodovima javljaju se pri kra-ju faze sazrijevanja, u obliku pojave „gorkih pjega“, tj. plutastih mrlja na plodovima jabuke i „vršne truleži“ na pap-rici i rajčici. Primjenom Fertine Ca mogu se uspješno suzbiti ove pojave, ako se lišće prska 1-2 postotnom otopi-nom više puta počevši od faze formiranja plodova.

Magnezij (Mg)

Magnezij je sastavni element klorofila i važan je u prometu energije i rezervnih tvari, te je aktivator različitih enzi-ma. Simptomi nedostatka magnezija vezani su za razgradnju klorofila i prvo se pojavljuju na starijem lišću u obli-ku kloroza, a kasnije i na mladim listovima. Klasični simptomi nedostatka magnezija u dikotiledona je blijeđenje prostora između žila koje se naziva i „mramoriranje“, a kod monokotiledona je „linijsko“ blijeđenje. Manjak mag-nezija je čest na laganim i pjeskovitim tlima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.