Kada treba obaviti prvu prihranu pšenice?

6152

Prvu prihranu treba obaviti u proljeće čim se osjeti da dolaze aktivne temperature koje omogućuju usvajanje dušika. To su dnevne temperature zraka oko 10ºC, a tlo dovoljno prosušeno da se može proći strojevima.

Ozime usjeve kod kojih nije obavljena adekvatna jesenska gnojidba NPK formulacijama valja prihraniti s NPK 20-10-10 ili NPK 15-15-15 u količini 200 kg/ha. Na taj način će usjevi dobiti dušik potreban za ovu fazu razvoja te fosfor i kalij. Zbog slabo razvijenog korijena, koji se nalazi plitko, ozimim usjevima dobro će doći manja količina fosfora i kalija.

One ozime usjeve koji su posijani u sjeverozapadnim dijelovima zemlje gdje je ipak bilo malo više oborina tijekom jeseni i zime, te tamo gdje je obavljena pravilna osnovna i predsjetvena gnojidba biti će dovoljno prihraniti dušičnim gnojivima. Prednost imaju gnojiva koja sadrže dušik u lako pristupačnom obliku kao što je KAN koji sadrži 50% dušika u nitratnom, a 50% u amonijskom obliku. Dovoljna količina KAN-a u prvoj prihrani je 150 – 200 kg/ha. Za prvu prihranu možemo koristiti dušičnu otopinu UAN i to u količini 80 – 100 l/ha. Prva prihrana je vrlo bitna jer upravo ona najviše utiče na visinu prinosa.

Drugu prihranu treba obaviti 25 – 35 dana nakon prve. Tada se koristi 100-150 kg/ha KAN-a ili 80-100 kg/ha UREE. Osim navedenog druga prihrana se može vezati uz zaštitu usjeva od bolesti i štetnika te se mogu koristiti tekuća gnojiva kao što je UAN u količini 100 l/ha ili 200 l/ha 20% – tne otopina UREE. Tako se u jednom prohodu obavi i prihrana i zaštita usjeva.

Treća prihrana koristi se samo kod pšenice. Ova prihrana utiče na kvalitetu pšenice dok na povećanje prinosa nema značajnijeg utjecaja. Treća prihrana se obavlja u početku klasanja, a ova bi se prihrana trebala obavljati folijarno jer u ovoj fazi ima puno zelene mase, a hranjiva data preko lista biljka može odmah koristiti. Kruta mineralna gnojiva primijenjena u fazi klasanja rijetko mogu dati dobre rezultate jer njima treba vremena da se otope i unesu u tlo. Posljednjih godina smo svjedoci suše u tom periodu godine, a to znači da se gnojiva neće aktivirati niti će ih biljke moći iskoristiti. Ovu prihranu trebalo bi obaviti sa 100 l/ha 20% otopine UREE.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.