Bolesti ruža

4743

Brojni se vrtlari žale kako je dugo kišno razdoblje uzelo svoj danak i narušilo izgled ukrasnih biljaka.

Malo kiše uvijek dobro dođe, ali ovoga ljeta je bilo previše, pa se to odrazilo čak i na izgled ruža. Pojavile su se gljivične bolesti na koje valja pripaziti i na vrijeme djelovati, kako se bolest ne bi proširila. Najčešće su crna pjegavost lista ruže, hrđa ruže i pepelnica.

Crna pjegavost

Širi se prskanjem kiše, rukama i alatom, a najviše joj pogoduju topli i vlažni uvjeti. Prezimljuje na otpalom lišću, na stabljikama i na tlu. Bolest se može prepoznati po crnim pjegama na listu, različite veličine, koje se mogu spojiti u velike mrlje nepravilnog oblika.

Ima ih na obje strane lista. Rubovi pjega ponekad požute, a lišće prerano otpada. Ne samo da grm ruže poružni, nego i oslabi ako bolest uzme većeg maha. Da se to ne bi dogodilo, pokupite otpalo lišće i bacite ga, a u proljeće drastično orežite zahvaćene stabljike. Zagrnite grmove kompostom ili sličnim materijalom prije no što se pupovi u proljeće razviju, kako biste smanjili mogućnost da kiša s tla podigne spore koje su ondje prezimile. Ako želite odmah nešto poduzeti, možete grmove prskati fungicidima na bazi sumpora, no kako oni mogu oštetiti mlado lišće, budite oprezni i strogo se pridržavajte uputa.

Hrđa ruže

I ova gljivična bolest prenosi se sporama koje prezimljuju na otpalom lišću i u proljeće nanovo zaraze biljku uz pomoć vjetra i prskanja kiše. Spore prezimljuju na tlu, na ogradama, kolcima i biljnim ostacima, kao i na stabljikama ruža. Bolest se prepoznaje po jarkonarančastim mjehurićima na peteljkama, granama, naličju lista i šipcima od prošle godine. Kasnije mjehurići postaju tamnosmeđi, a bolest u tom obliku i prezimljuje. Ovu bolest također je najbolje prevenirati, zato se treba pridržavati nekoliko pravila.

Osigurajte ružama dobro drenirano tlo na kojem se vlaga neće dugo zadržavati, redovito ih orezujte, kako biste grmovima omogućili dobru cirkulaciju zraka, nabavite otporne kultivare, a izbjegavajte Rosu pimpinel i foliju, riješite se biljnih ostataka zaraženih ruža i u proljeće što prije odrežite stabljike sa simptomima hrđe i uklonite ih, a rez napravite daleko ispod mjesta zaraze.

Pepelnica ruže

Slično kao i prethodne, i ova bolest širi se u vlažnim uvjetima i zahtijeva slične mjere prevencije i zaštite. Grm se može prskati fungicidima sa sumporom, ali obavezno uz poštovanje uputa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.