Agrotehnika kod uzgoja grahorice

1422

Osnovna je obrada tla za ozimi usjev na dubinu 30 cm te gruba priprema tla ujesen.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

U osnovnoj obradi tla i predsjetvenoj pripremi u tlo se unesű fosforna i kalijeva te dio dušičnih gnojiva. Grahorici treba osigurati 80-100 kg P2O5, a kalija 120-150 kg/ha. Dušika početno treba osigurati 30-40 kg/ha. Dio potrebnih hranjiva može se namiriti i zrelim stajskim gnojem, odnosno gnojovkom, a razliku mineralnim gnojivima.

Grahorica vrlo dobro reagira na kalcij. Zbog toga se na kiselim tlima KAN-om postižu bolji rezultati nego na alkalnim tlima. Grahorica kao i sve mahunarke dobro reagira na gnojidbu mikroelementima, osobito molibdenom, jer je nužan za aktivnost Rhizobium bakterija, koje fiksiraju dušik. Da bi se poboljšala fiksacija dušika, prije sjetve sjeme grahorice treba inokulirati odgovarajućim Rhizobium bakterijama.

Predsjetvenom pripremom treba usitniti i poravnati površinski sloj sjetvospremačem, kako bi sijačica mogla položiti svo sjeme na predviđenu dubinu. Grahorica i smjese na osnovi grahorice u ozimom roku sjetve treba sijati dublje (4-6 (7) cm), da se dublje zakorijene. Ako je usjev plitko posijan, mraz ga može izdignuti na površinu, što je u praksi često slučaj, pa se tako izdignute (izvučene) biljke na površinu osuše, jer nemaju sposobnost tjeranja sekundarnih žila kao žitarice, pa usjev ostaje rijedak. Prorijeđeni usjev daje i niže urode mase.

Sjeme grahorice trebalo bi sijati odvojeno od sjemena ostalih vrsta. Ako nije moguća odvojena sjetva, sjeme grahorice treba dobro izmiješati sa sjemenom žitarica i sijati zajedno 4-6 cm duboko. Ako se sije usjev izvan rokova sjetve ili u loše pripremljeno tlo, količinu sjemena treba povećati za 25 %. Smjese grahorice (ozime i jare) s ljuljevima i djetelinama treba sijati dvofazno, i to po mogućnosti unakrsno, ili ako unakrsna sjetva nije moguća, tada prvo sijemo krupno sjeme (grahorice i žitarice) u jednom smjeru duboko, a u suprotnom pliće (2-3 cm), djeteline, ljuljeve i kupusnjače.

Ozime smjese grahorica i žitarica siju se od sredine rujna do sredine listopada, a smjese grahorice s ljuljevima i inkarnatkom od sredine do kraja rujna. Kasnije sijani usjevi inkarnatke i ljuljeva do zime ne razviju 7-9-11 listova. Slabije razvijeni usjev (1-3 lista) osjetljiv je na zimu i može izmrznuti. Smjese grahorica i žitarica mogu se sijati dobro namještenom žitnom sijačicom. Sjetvenom probom treba prethodno podesiti sijačicu kako bi se mogla utvrditi količina sjemena koju treba posijati na određenu površinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.