Zaštita soje od korova

961
Spread the love

Korovi su konkurentne biljne vrste soje u pogledu hrane, vlage, svijetlosti i utječu na smanjenje prinosa. Korovska flora je raznovrsna. Korovi se lako prilagođavaju u drugim biljnim kulturama. Otporni su prema nepovoljnim uvijetima. Također imaju veliku moć reprodukcije.

Korovi se šire: vjetrom, vodom, životinjama, putem čovjeka. Od korovana nastaju velike štete kao što su:

  • troše mnogo hrane,
  • umanjuju prinos biljnim kulturama,
  • umanjuju kvalitetu zrna,
  • neki su otrovni,
  • snižavaju temperaturu zemljišta i isušuju ga zbog pojačane transpiracije,
  • otežavaju obradu zemljišta,
  • uzrokuju polijeganje usjeva i žetvu,
  • neki su poluparaziti i paraziti,
  • prenose biljne bolesti,
  • poskupljuju proizvodnju.

Najčešći korovi u usjevu soje

Jednogodišnji travni korovi:

  • Muhar (lat. Setaria glauca),
  • Muhar zeleni (lat. Setaria viridis),
  • Svračica (lat. Digitaria sanguinalis),
  • Koštan (lat. Echinochloa crus gali).

Višegodišnji travni korovi:

  • Divlji sirak (lat. Sorghum halepene),
  • Pirika (lat. Agropyrum repens).

Širokolisni korovi:

  • Ambrozija (lat. Ambrosia artemisifolia),
  • Obična pomoćnica (lat. Solanum nigrum),
  • Štir obični (lat. Amaranthus retroflexus).

Primjena herbicida se vrši na dva načina i zavisi od sastava korovske flore, od tipa zemljišta, sadržaja organske materije, od pH zemljišta i od selektivnosti herbicida. Primjena herbicida može biti poslije sjetve a prije nicanja i poslije nicanja soje.

U periodu od sjetve do nicanja najčešće se ne primjenjuju mjere njegesoje osim u izuzetnim slučajevima kada se uslijed jakih i čestih kiša stvori pokorica. Tada se rotacionom kopačicom ili zvijezdastim valjkom razbija pokorica. Drljača se za razbijanje pokorice u usjevu soje ne smije koristiti.
Prva međuredna obrada (kultiviranje ili ručno okopavanje) obavlja se kada soja formira prvi troliska, a druga i treća kultivacija na razmaku od 10 do 15 dana. Treće međuredno kultiviranje se mora završiti prije nego što soja zatvori redove.

Dubina kultiviranja mora biti u skladu s porastom korijenovog sistema, a to znači da je prvo kultiviranje najdublje oko 10 cm, drugo od 7 do 5 cm i treće najpliće od 5 do 6 cm. Na zemljištima dobrih fizičkih osobina izostavljanje međuredne obrade povlači sa sobom smanjenje prinosa. Uspješna primjena herbicida pruža mogućnost da se smanji broj međurednih kultiviranja. Danas se na znatnom broju gospodarstava u uvjetima uspješne primjene herbicida potpuno izostavlja međuredna obrada, što značajno doprinosi smanjivanju troškova proizvodnje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.