Uzgoj fazana

6089

Fazan ili gnjetao potječe iz Azije, a živi u krajevima do 600 m nadmorske visine. Fazani su spolno zreli sa 8-10 mjeseci, a žive duže od 10 godina. Drže se u odnosu 1 mužjak na 6-8 ženki.

Parenje počinje početkom ožujka i traje 3-4 tjedna. Ženke nesu 18-20 jaja u proljetnom nesenju jaja. Prosječna oplođenost je 96%, a valivost 90% u prirodi. Inkubacija traje 24 dana. Gubici u prirodi su vrlo veliki i kreću se od 42-85%, zbog velikog broja predatora. Fazani vrlo brzo rastu, već sa 7 dana mogu poletjeti, a normalno letjeti mogu s 7 tjedana starosti.

Hrane se raznim insektima, larvama i malim životinjicama, te biljnom hranom (sjemenkama, žitaricama, travom, šumskim plodovima…). Fazan je dnevna životinja, aktivan je od izlaska sunca i tri sata nakon toga se povuče u zaklon gdje se prpoši i odmara. Aktivan je ponovo poslije podne i pred večer, kad traži hranu i prenoćište.

Jaja fazana treba skupljati svakodnevno. Nije ih potrebno prati ili brisati ako su čista. Brišite ih i dezinficirajte jedino ako su blatna ili jako zamazana (Izosan, Dezisan, Cetavlon ili neko drugo sredstvo za dezinfekciju kupite u veterinarskoj ili poljoprivrednoj ljekarni i prema uputi napravite otopinu dezinficijensa). Jaja prebrišite spužvom ili čistom krpom namočenom u otopinu dezinficijensa. Skladištite ih na temperaturi 10-14ş C, pri 60% vlage, do 7 dana. Stavljajte jaja u zagrijani inkubator, kojem ste prvo provjerili temperaturu. Jaja držite u inkubatoru od 1-22. dana na temperaturi od 37,5 – 37,8ş C, uz vlagu od 38-60%. Od 22.-24. dana preporučena temperatura u valioniku je 37,3-37,5ş C i vlažnost 56- 70%.

Za matično jato sa 10 tjedana biraju se mužjaci i ženke za rasplod. Optimalno je da bude 50% jednogodišnjih i 50% dvogodišnjih ženki. Ukupno tijekom godine ženke nesu 35-55 jaja.

Uzgoj u volijerama:

Stabilne matične volijere za jednu obitelj (mužjak i 6-8 ženki) su površine 20-30 m˛, što je 3-3.5 m˛ po ptici. Stropovi mogu biti od armiranog betona i drva. Mreža ima oka 2 cm, a promjer 0,5 cm. Koriste se protočne pojilice i automatske hranilice. Nakon 5 godina, životinje se sele; kad prestanu nesti, volijere se isprazne, prekopaju, dezinficiraju i zasadi se trava.

Prijenosne volijere sele se svaki tjedan. Za to je potrebna velika površina zemlje, a i selidba je stres za životinje.

Zajedničke volijere za nekoliko obitelji: Površina volijera za 10 obitelji (70-90 fazana) je površine 800 m˛. treba biti dobro obrasla vegetacijom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.