Hranidba svinja na otvorenom

1866

Krmače na paši imaju bolji tek nego u zatvorenom prostoru i vrlo brzo povećaju obujam probavnih organa pa mogu konzumirati veću količinu hrane, što je važno u razdoblju laktacije.

Krmače na paši imaju bolji tek nego u zatvorenom prostoru i vrlo brzo povećaju obujam probavnih organa pa mogu konzumirati veću količinu hrane, što je važno u razdoblju laktacije. U tom slučaju biti će smanjena razgradnja tjelesnih rezervi potrebnih za sintezu mlijeka.

Mlijeko ima veći sadržaj masti pa je uspješnija othrana prasadi. Dobra je paša idealno krmivo jer sadrži sve prijeko potrebne hranjive tvari. Ali zbog većeg sadržaja sirovih vlakana, dnevna količina pojedene paše (čak i do 12-14 kg) može zadovoljiti potrebe gravidnih krmača ali ne i potrebe krmača u laktaciji.

Za krmače u laktaciji potrebno je osigurati dodatnu hranu, kako voluminoznu (silaže kukuruza i trave, stočnu repu, krumpir, bundeve, kelj, mrkvu i dr.) tako i koncentrat. Osim toga, svinje rovanjem uzimaju i drugu hranu poput raznog korijenja, crve, gliste, kukce i dr.

Prasad treba početi prihranjivati nakon prvog tjedna života. Voda za piće mora biti uvijek dostupna i svježa, a može biti kišnica, iz bunara ili iz vodovoda. Treba je dovesti do valova za pojenje, gdje se laganim prelijevanjem iz valova u blizini može ljeti napraviti kaljuža u za rashlađivanje krmača. Na otvorenom se drže samo rasplodne životinje, a tov se dalje provodi u zatvorenim klasičnim tovilištima.

Za uzgoj na otvorenom interesantne su dvije hrvatske autohtone pasmine svinja koje su vrlo otporne na loše uvjete držanja i hranidbe, a to su crna slavonska i turopoljska svinja. One bi poslužile za križanje s nekom od plemenitih bijelih svinja. Križanci bi bili zadovoljavajuće otpornosti i mesnatosti i vrlo dobre kvalitete mesa.

Produljenim tovom do 180-200 kg dobilo bi se zrelo, kvalitetno meso za proizvodnju autohtonog hrvatskog proizvoda kulena ili nekog drugog sličnog proizvoda (pršuta, šunke, pancete, …). Takva proizvodnja bila bi prepoznatljiva i proizvodi bi imali svoju marku. Vrlo je važno da kvaliteta mesa bude ujednačena. To se postiže ako se uzgajivači pridržavaju pravila i preporuka u uzgoju, držanju i hranidbi svinja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.