Sjetva kukuruza kokičara

253

Kukuruz kokičar potrebno je saditi u točno određenom razdoblju. Osim toga, potrebno je poznavati način sadnje sjemena te odgovarajuće temperature za sadnju i uzgoj.

Najpovoljnije je vrijeme sadnje kukuruza kokičara na našim područjima od druge polovine travnja do početka svibnja. Budući da je sjeme sitnije i sporije niče, potrebno je sadnju obaviti u navedenom razdoblju. Ranija sadnja može negativno utjecati na uzgoj jer u slučaju nižih temperatura i veće vlažnosti tla može doći do predugog klijanja i lošeg nicanja.

Ako i nikne ranije, za mladu biljku problem mogu biti proljetni mrazovi. S druge strane, kasnija se sadnja također ne preporučuje jer se tada smanjuje broj dana vegetacije. Uz to, kasnije zasađen kukuruz kokičar teže će ili uopće neće postići zrelost. Imat će velik postotak vode u zrnu, a i berba će biti otežana.

Sadnja sjemena treba biti ujednačena i brza. Dubina sadnje povezana je s tipom i stanjem tla, ali i s vremenom sjetve i krupnoćom sjemena. Ako je riječ o vlažnijim i hladnijim tlima, tada se kukuruz kokičar sije na dubinu od 3 – 4 cm. Ipak, ako je riječ o sušim, lakšim i toplijim tlima, sije se dublje, otprilike od 4 – 6 cm u dubinu. Ako je prije sadnje utvrđena prisutnost određenih štetnika, istovremeno se sa sadnjom trebaju unijeti i odgovarajući insekticidi.

Najpovoljniji sklop za uzgoj kukuruza kokičara kreće se od 60.000 – 65.000 biljaka po hektaru. Pri tome razmak u redu treba biti od 23 – 25 cm, za što je otprilike potrebno 10 kg sjemena po hektaru. Ako su uvjeti sušni, tada sklop treba povećati. S druge strane, ako se primjenjuje navodnjavanje, tada razmak u redu treba smanjiti na otprilike 21 cm.

Kukuruzu kokičaru ne odgovaraju temperature ispod 10°C i u tim uvjetima prestaje rasti. To je obično slučaj za vrijeme hladnih i kišnih proljeća. Također, prosječne dnevne temperature ispod 5°C uzrokovat će promjenu boje kukuruza i smanjenje sadržaja suhe tvari. Proljetni mrazevi vrlo su opasni za kukuruz i neupitno uzrokuju propast biljke. Kako bi se kukuruzu pomoglo da bar nekako podnese niske temperature, može mu se osigurati bolja ishranjenost kalijem i fosforom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.