Berba i skladištenje prosa

752

Proso je žitarica koja se koristi za ishranu ljudi i životinja, ali su neke vrste postale korov koji se kao samonikla biljka može pronaći u poljima i pašnjacima.

Žetva prosa počinje kada procvjeta i kada sjemenke počinju ispadati. Najčešće je to krajem kolovoza ako se sijao početkom lipnja ili krajem srpnja. Ne dozrijeva podjednako, pa se žetva obavlja krajem zriobe. Također, zrnje se osipa i prije, ali nije moguće spriječiti ili ujednačiti dozrijevanje.

Žetva se vrši kombajnom i može biti jednofazna ili dvofazna. U jednofaznoj se ubire cijela biljka te se kasnije odvaja sjeme. Dvofazna žetva se koristi kada je proso bilo postrna sjetva. Može se obaviti malo prije potpune zriobe. Prvo se pokosi biljka i kasnije se kombajnom sakuplja kako bi se očuvale čitave metlice sa sjemenom. U takvoj je žetvi urod oko 3 tone po hektaru.

Iako se sjeme skuplja, ostaci od biljke se suše kako bi se proizvela hrana za stoku. Sušenje može biti na polju na kojem se uzgajalo ili na drugoj površini. Važno je ravnomjerno rasporediti biljke i redovito ih okretati kako se ne bi upljesnjivile. Nakon sušenja na suncu 14 dana, potrebno ga je skladištiti u sjeniku, na zatvorenom mjestu.

Sjeme prosa može se dugo skladištiti ako su povoljni uvjeti s obzirom na to da ima nisku vlažnost i ne razvija plijesan. Sjeme se drži u zatvorenim spremnicima na temperaturi do 20°C s niskom vlagom. Ako sjeme ima više od 16% vlage, mora se odnijeti u sušaru na sušenje. Tamo se suši na temperaturi do 40°C kako bi se pripremilo za daljnje skladištenje.

Dugotrajnija skladištenja zahtijevaju obradu u brašno ili kao dodatak hrani za ptice te pravilna pakiranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.