Prihranite travnjake prije zime

669

U želji da se unaprijedi proizvodnja stočne hrane na travnjacima i livadama poduzimaju se razne tehničke i agrotehničke mjere, a prva u nizu agrotehničkih mjera je gnojidba. Radi dovođenja travnjaka u što bolju kondiciju i osiguravanja kvalitetne krme u narednoj godini gnojidbu je potrebno započeti već krajem ljeta ili početkom jeseni.

Taj period je optimalan zbog povoljnog sadržaja vlage potrebne da se granule gnojiva otope i iz njih oslobode hraniva koja će usvojiti korijen biljke. Usvojena hraniva biljkama su neophodna radi lakšeg preživljavanja nepovoljnih zimskih uvjeta, ali i radi stvaranja zalihe hraniva koja će se iskoristiti za brži proljetni porast zelene mase u narednoj sezoni.

Karakteristika gnojiva koja se primjenjuju za gnojidbu travnjaka prije zime je pojačan sadržaj kalija i fosfora, a nizak sadržaj dušika. Kalij je hranivo koje biljke zahtijevaju u znatnoj količini jer je upravo on specifični aktivator enzima i elektrolita čime zauzima ključnu ulogu u fotosintezi, transportu asimilata, metabolizmu dušika i procesima skladištenja rezervnih tvari. Također je važan jer pospješuje otpornost i tolerantnost biljaka na patogene kao i na stresne vremenske prilike kojima su travnjaci i livade izloženi tijekom zime. Ništa manje važno i potrebno hranivo u prihrani travnjaka i livada pred zimu je fosfor. Njegova nezamjenjiva uloga u procesu tvorbe bjelančevina, te jačanju podzemnog sustava korijena i rizoma, čine ga neizostavnim hranivom u prihrani pred zimu.

Formulacija gnojiva koja u svom sastavu ima omjer hraniva koji je čini odličnim izborom za prihranu pred zimu je kompleksno gnojivo NPK 7-20-30. Gnojivo je to proizvedeno korištenjem prirodnih sirovina obrađenih tehnološkim postupcima, te je nakon sušenja i granulacije dobiveno kruto gnojivo čija svaka granula sadrži isti omjer deklariranih hraniva. NPK 7-20-30 sadrži: 7% dušika u amonijskom obliku, 20% fosfora topivog u vodi i citratu i 30% kalija u obliku kalijevog klorida. Za prihranu travnjaka pred zimu primjenjuje se 300 do 400 kg/ha NPK 7-20-30. Ako se ova gnojidba preskoči iduće godine se može očekivati slabiji porast trave uz slabije nabusavanje, a i obnavljanje tratine nakon košnje znatno duže traje. Takvi travnjaci imaju nisku pokrovnost i daju niže prinose.

Izuzetak su travnjaci i livade zasnovane na laganim tlima gdje postoji opasnost da će doći do odnošenja ili ispiranja hraniva tijekom zime pa se preporučuje prihranu s NPK 7-20-30 obaviti rano u proljeće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.