Obrada tla i gnojidba zobi

74

Obrada tla za ozimu zob (također i za jaru zob) obavlja se prema sustavu obrade tla za ozimine, ovisi svakako o pretkulturi, a pripremi se pristupa ranije nego za pšenicu jer se i sije ranije.

Vrijeme obrade, način i dubina obrade te broj operacija ovisit će o pretkulturi i stanju tla. Odmah nakon žetve predkulture vrši se plitko oranje na 10 cm i zatvori se vlaga i unište korovi. Početkom kolovoza mjeseca ore se na 20 cm i tada se mogu unijeti mineralna gnojiva i zaoravaju se korovi. Nakon toga slijedi ravnanje tla, predsjetveno oranje na 30 cm i to 15 dana prije sjetve. Sjetveni sloj mora biti usitnjen, ravan i dobre strukture.

Priprema tla za sjetvu obavlja se sjetvo-spremačem. Za jaru zob tlo ostaje u zatvorenoj brazdi do proljetne sjetve da bi se sačuvala vlaga. Dopunskom pripremom tla (tanjurača, drljača, sjetvospremač rotodrljača) treba stvoriti usitnjeni površinski sjetveni sloj mrvičaste strukture do dubine sjetve.

Za prosječno plodna tla uz ostvarenje prinosa od 4 t/ha može se preporučiti gnojidba zobi sa 100 kg/ha dušika, 90 – 100 kg/ha fosfora i 90 – 100 kg/ha kalija. U osnovnoj obradi tla zaorati fosforna i kalijeva gnojiva izbalansiranih sadržaja ta dva hraniva (NPK 8:26:26 ili sl.). Pred sjetvu gnojiti startnim gnojivom (NPK 15:15:15; 18:18:18) i jedna prihrana isključivo dušičnim gnojivima (KAN) u vrijeme busanja.

Za izgradnju 100 kg zrna i odgovarajuću količinu slame zobi treba osigurati oko:

– 2,5 kg N
– 0,8 kg P2O5
– 0,8 kg K2O

Za prosječno plodna tla uz ostvarenje prinosa od 4 t/ha može se preporučiti gnojidba:

– do 100 kg/ha N
– 90-100 kg/ha P2O5
– 90-100 kg/ha K2O

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.