Upotreba stelje kod uzgoja peradi

3705

Stelja je jedan od temeljnih čimbenika stvaranja i održavanja povoljnog ambijenta u peradnjacima za tovne piliće.

Na odabir vrste stelje utječu lokalni uvjeti, cijena stelje i mogućnost njenog transporta, ali i termoizolacijska sposobnost,te trajnost u iskorištavanju. Najčešće se kao stelja u peradnjacima koristi drvena strugotina, piljevina, pozder(konopljin), lomljeni kukuruzni oklasci, sjeckana slama, ali i treset, suncokretove ljuske, te drugi materijali ili njihove smjese.

Stelja u peradnjaku treba biti suha, rastresita i bez prašine. Na rastresitost stelje utječe njena sposobnost upijanja vode. Drvena strugotna upija za oko 50% manje vode u odnosu na zobenu slamu. Međutim, trajnost slame kao stelje je najmanja, pa se koristi samo u nedostatku drugih vrsta stelje. Prije uporebe treba je usitniti. Bolja stelja od sjeckane slame je pljeva, a naročito lomljeni kukuruzni oklasci.

Potrebna debljina stelje ovisi o godišnjem dobu, dobi peradi i o vrsti stelje. Zimi je potreban deblji sloj stelje nego ljeti. Najčešća debljina stelje je oko 10 cm. Nakon završene proizvodnje stelja se najčešće iznosi iz peradnjaka i zamjenjuje novom. Tijekom tova stelja se nadopunjava novim slojevima, čime se održava suhom i čistom.

Stelja ne smije biti vlažna, a niti presuha. Vlažna stelja je hladna i uzrokuje ljepljenje perja, što povećava gubitke topline od pilića. Na vlažnost stelje utječu sustav ventiliranja i meteorološke prilike. Pri nedovoljnom ventiliranju i vlažnim vremenskim prilikama, vlažnost stelje je veća. Smanjivanje (sprečavanje) vlažnosti stelje postiže se dodavanjem stelji negašenog vapna ili superfosfata (100_120 g/m2).

Vapno i superfosfat treba dodavati oprezno, zbog mogućnosti oštećenja očiju i dišnih organa pilića. Stelja je najvlažnija oko pojilica. Pravilnim radom i održavanjem, pojilica istovremeno se štedi stelja i potreban rad za njeno održavanje. Ako je stelja presuha, stvara se prašina, što negativno utječe na dišne organe i ponašanje pilića (pojava kljucanja). Tada je treba u potrebnoj mjeri prskati vodom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.