Sjetva uljane repice

103

Niti rana niti kasna sjetva uljane repice ne pogoduju razvoju i prolasku kroz zimsko razdoblje vegetacije. Optimalni rok za sjetvu: 25. kolovoza do 5. rujna. Današnja proizvodnja repice u Hrvatskoj zasniva se na hibridima i linijskim sortama, kvalitetnog ulja i niskog sadržaja glukozinolat a u sačmi (10 – 15 µmol/g).

Ovisno o vremenskim uvjetima i tehnologiji proizvodnje hibridi uljane repice postižu 5 – 10% veće prinose u odnosu na linijske sorte. Jedan kultivar (hibrid ili sorta), ma kako bio dobar i adaptabilan, nije dovoljna garancija za sigurnu i stabilnu proizvodnju. Stoga svaki proizvođač koji uljanu repicu uzgaja na većim površinama mora izvršiti izbor najmanje 2 – 3 kultivara, s dominacijom onog koji u tom proizvodnom području pokazuje najbolje rezultate. Sjeme je tretirano fungicidom, insekticidom i polimerskim vezivom, što osigurava kvalitetnu sjetvu i jesensku zaštitu usjeva od nekoliko štetnika.

Optimalni sklop za hibride uljane repice je 35 – 45 biljaka/m2, a za linijske sorte 50 – 70 biljaka/m2 u žetvi. Potrebno je naglasiti da nikakva povećana količina kvalitetnog sjemena ne može kompenzirati učinke loše obrade tla i zakašnjelih rokova sjetve. Repica izvrsno kompenzira sklop – pri smanjenom broju biljaka po jedinici površine povećava se broj komuški i broj sjemenki po biljci.

Sjetva uljane repice zahtjeva dubinu 1 – 2 cm, samo u uvjetima suše i na laganim tlima 2,5 cm. U takvim uvjetima dobro je obaviti valjanje. Sije se na razmak između redova 20 – 30 cm jer se najčešće sije sa žitnim sijačicama; uz zatvaranje svakog drugog ulagača sjemena razmak obično iznosi 25 cm.

Primjer izračunavanja sjetvene norme:
sklop u sjetvi 100 sjemenki/m2
masa 1000 sjemenki = 5 g
očekivano nicanje 80 %

100 x 5

sjetvena norma = —————— = 6,25 kg/ha

80

U našim uvjetima najčešće se upotrebljava 3,0 – 4,5 kg/ha sjemena, a pri sjetvi s preciznim sijačicama i manje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.