Suzbijanje muha

8360

Iako kućna muha spada u muhe koje ne bodu i ne sišu krav, ona zbog svog načina života i hranjenja može mehanički prenijeti niz zaraznih bolesti, pa stoga nije poželjna u čovjekovoj okolini.

muha

S obzirom da dolazi u dodir s gnojem, raznim otpacima i drugim organskim supstratom u razgradnji, onečisti nožice i krila raznim štetnim tvarima i mikroorganizmima, pa kad sleti na tanjur i protrese krilima na njega padne nekoliko tisuća bakterija.

Naravno da sve bakterije nisu opasne, ali među njima se nađe i virulentnih koje mogu izazvati razne bolesti. Muha, također, može prenijeti i uzročnike salmoneloze, tifusa i paratifusa, kolere, Q groznice, dječje paralize i niz infekcija kože i rana. Stoga nam je iznimno bitno suzbiti i istjerati muhe iz našeg okruženja.

Za kućnu upotrebu se svakako preporučuje koristiti ekološka sredstva napravljena na prirodnoj bazi. Jedno od najefikasnijih i ekološki najboljih proizvoda jeste muholovac traka, napravljena od prirodnih materijala, bez mirisa i otrova.

Može se vrlo jednostavno postaviti u bilo kojoj prostoriji u kući, ali se može koristiti i na otvorenom. Njezina učinkovitost traje čak do 8 tjedana.

Još jedno odlično ekološko sredstvo za suzbijanje muha, ali za primjenu isključivo na otvorenom, jeste posebna lovka za muhe koja sadrži hranidbeni mamac koji privlači muhe. Primjena je vrlo jednostavna: nakon što otvorite poklopac lovke hranidbeni mamac koji dobijete u pakiranju stavite u lovku, zatim je napola dopunite vodom i objesite na mjesto gdje ima najviše muha. Miris hranidbenog mamca će privući muhe koje će se zatim utopiti u smjesi mamca i vode. Ova lovka je iznimno praktična jer se može objesiti u vrtu, voćnjaku, blizu staje ili skladišta.

Što se tiče kemijskog suzbijanja muha – odnedavno se na tržištu pojavio novi pripravak – MUHOSTOP. Riječ je o granuliranom insekticidu s imidaklopridom kao djelatnom tvari, koji je namijenjen za upotrebu u kućanstvu te u javnoj i komunalnoj higijeni. Muhostop sadrži posebne feromone koji privlače muhe i time povećava učinkovitost, a osim toga sadrži i benzoat- tvar koja smanjuje opasnost od trovanja ljudi i domaćih životinja.

Može se koristiti kao gotovi mamac (u obliku granula) ili se može otopiti u vodi te koristiti prskanjem ili bojenjem zidova. Pomoću ovoga pripravka je moguće pripremiti i klopke tako da se pripravak otopi u vodi i prelije preko drvenih ili kartonskih ploča pa se te ploče objese u zaraženim područjima. Tetracip-provjereni pripravak za suzbijanje muha

Već nekoliko godina na tržištu se nalazi pripravak za suzbijanje muha pod nazivom TETRACIP – koncentrirani insekticid s cipermetrinom kao djelatnom tvari. Tetracip se obavezno prije upotrebe razrjeđuje u vodi. Ispoljava brzo početno i dugotrajno rezidualno djelovanje. Djelotvoran je ne samo u suzbijanju muha, nego i u suzbijanju komaraca, žohara, mrava i ostalih nametnika.

Ono što je vrlo bitno za bilo kojeg čovjeka i potrošača prilikom korištenja kemijskih pripravaka jeste da prije upotrebe pažljivo pročita deklaraciju, tj. upute za upotrebu i doziranje na proizvodu, jer kemijski pripravci mogu biti u potpunosti efikasni i djelotvorni samo ako se pravilno i prema uputama koriste.

Da biste uspješno suzbili muhe nije dovoljno koristiti samo jedan od ovih proizvoda, nego je potrebno kombinirati više načina primjene.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.