Kako suzbiti čičoku?

5368

Čičoka (heliantus tuberosus L.) naziva se još i jeruzalemska artičoka, topinambur, divlji suncokret i dr.

cicoka

Svi problemi u njezinu suzbijanju proizilaze iz nepoznavanja biologije ove napasne korovne vrste. Naime, riječ je o višegodišnjem korovu koji se osim sjemenom razmnožava i vegetativnim podzemnim organima, odnosno rizomima, na kojima se oblikuju gomolji.

Zbog toga se primjenom herbicida samo spale nadzemni organi, jer kemijski pripravak ne dospiju do podzemnih organ,a iz kojih se razviju nove biljke. Također mehaničkom obradom tla usitnjavaju se rizomi i gomolji, što također pridonosi širenju.

Poljoprivredni proizvođači najčešće ovaj korov suzbijaju tijekom vegetacije uzgajanih kultura, a registrirani herbicidi ili ga ne suzbijaju ili je njihov učinak ograničen. Stoga se bolji učinci postižu suzbijanjem nakon žetve (na strništu), primjenom jednog od herbicidnih pripravaka na bazi glifosata u dozi od 6-9 l/ ha, ili sa 2 %-tnom koncentracijom škropiva. Jednokratna primjena nije dovoljna, treba ju ponoviti.

Također, primjena ujesen, kad se biljni sokovi spuštaju u podzemne organe, bolja je od primjene u proljeće. Osim navedenih herbicida učinkovit je i herbicid klopiralid (u kulturi u kojoj je registriran). Suzbijanje do željenog učinka može potrajati nekoliko godina (vegetacijskih sezona).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.