Jagode penjačice: da ili ne?

11519

Jagode penjačice su trajnice koje narastu do visine čovjeka i vrlo su rodne.

jagode

Lako ih je i uzgajati u našim uvjetima, a potrebno im je tek malo prostora. Rađaju od lipnja do prvih mrazeva i jednom posađene živjet će godinama, pa ne morate svake sezone iznova kupovati sadnice. One će se i same razmnožavati i proizvoditi nove rozete prepune plodova, tako se uglavnom reklamiraju jagode koje jedni nazivaju penjačicama, a drugi visećim jagodama.

Stručnjaci kažu kako nije riječ o nikakvoj novoj sorti jagoda, već da se radi o danas već manje atraktivnoj sorti Mont Everest, čija je karakteristika pružanje dugih vriježa, pa što god to značilo, za neke penjanje, a za druge puzanje naniže.

Poznat je eksperiment obitelji Mire i Antona Hrženjaka, koji su kupili i zasadili nekoliko takvih sadnica jagoda ne bi li se uvjerili o čemu se radi. Jagode su se primile, pustile vriježe i rodile, ali premda su pomno brinuli o njima, bili su to mali, neugledni plodovi, a vriježe su puštale korjenčiće koji su očito tražili tlo na koje se mogu zakvačiti, a ne pritku na koju se mogu popeti.

Jagode mogu uspijevati i na balkonima i terasama posađene u različitim posudama, pa i u košarama. Ako želite viseću jagodu, to bi mogle biti jagode Mara des bois sorte mjesečarka, s izdancima na dole i okusom šumskih jagoda.

Najbolje je ako viseća košara u kojoj se uzgaja ima poseban sustav navodnjavanja, spremnik za vodu iz kojeg jagode uzimaju onoliko vode koliko im treba. Jagode posađene na ovaj način zauzimaju malo prostora, a za branje plodova se ne treba saginjati. Postoji odnedavna i druga sorta sadnica puzajućih odnosno visećih jagoda, Seasape, koja također rađa u više navrata, poput mjesečarki.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.