Suzbijanje žutih mrava

9218

Faraonski ili žuti mrav je sitan kukac, dužine tijela 1,5-2 mm, žute do crvenkaste boje. Vrsta je tropskog podrijetla, znači potječe iz toplih i vlažnih područja. Ranije je faraonski mrav kod nas bio prisutan samo u toplim krajevima.

mrav

Međutim, zahvaljujući izgradnji toplih stanova, prije svega onih koji imaju ugrađeno centralno ili neko drugo grijanje, danas je faraonski mrav prisutan i u hladnijim krajevima. Od velikog broja vrsta, samo manji broj njih živi u zatvorenim prostorima, odnosno u stanovima. Faraonski mrav je najrasprostranjeniji. Tu i tamo moguće je susresti i neku drugu vrstu mrava, no oni su tu došli slučajno u potrazi za hranom, kratko se zadržavaju i vraćaju u svoje mravinjake.

Ti mravinjaci se, za razliku od faraonskog mrava, nalaze na otvorenom prostoru, najčešće u tlu ili panju nekog drveta. Takve vrste mrava ne spadaju u kućnu gamad. Oni žive u prirodi gdje ovisno o vrsti mogu biti korisni ili štetni. Faraonski mrav pravi nastambe u zidovima, ispod podova, iza peći, te u raznim komadima namještaja. Međutim, osnovno leglo ili mravinjak se nalazi ispod temelja stambenih zgrada, što predstavlja veliki problem kod njegovog suzbijanja. Iz mravinjaka se mrav raseljava po svim dijelovima stambenog objekta. Najradije se zadržava u smočnicama i kuhinjama, gdje nalazi dovoljno hrane. Širenje po stanovima, pa i onim na gornjim etažama višekatnica, omogućavaju mu vertikalne cijevi instalacija za centralno grijanje, cijevi za ventilaciju ili cijevi za neku drugu namjenu. Pošto je faraonski mrav dosta sitan, on veoma lako prolazi i kroz uske pukotine, te nesmetano prelazi iz stana u stan, iz etaže u etažu, odnosno iz zgrade u zgradu.

Kako se faraonski mrav zadržava na toplim mjestima, to mu je i razvoj ubrzan, pa tijekom godine može imati veliki broj generacija. To je i razlog da se brzo širi u stanu, ali se veoma brzo raseli i u ostale stanove tog objekta, pa i u susjedne objekte. Za faraonskog mrava, kao i ostale mrave, karakteristično je da u svojoj zajednici imaju jedinke različitih oblika. Tako se u mravinjaku nalazi matica (kraljica), mužjaci i radnici. Žuti ili faraonski mrav ne spada u značajnije štetnike. Međutim, prisutnost mrava je ipak nepoželjna u kućama ili stambenim zgradama, budući da zagađuju hranu i čine mnoge druge neprijatnosti. Mogu tako oštetiti razne odjevne predmete koje rupičasto izgrizaju, uznemiruju djecu i odrasle osobe koje borave u stanu, zavlačeći se ispod odjeće i sl.

Faraonski mrav za hranu koristi različite prehrambene proizvode, bilo da su biljnog ili životinjskog podrijetla. Veoma se često zavlači u kruh, razne vrste peciva, kolače, suho meso i slične živežne namirnice. No, kako za hranu koristi i uginule kukce, primjerice žohare, zatim uginule sitne glodavce i neke druge uginule životinje, on može prenijeti i neke zarazne bolesti.

Suzbijanje faraonskog mrava je veoma mukotrpno. Naime, prilikom suzbijanja u najvećem broju slučajeva, uništi se samo manji broj mrava koji su se zatekli u stanu u vrijeme tretiranja., dok najveći dio populacije ostaje u mravinjaku. To je posljedica nedostupnosti mravinjaka, koji se najčešće nalazi u tlu ispod temelja zgrade i do njega je nemoguće doći. Dakle, parcijalno uništavanje faraonskog mrava nije pravo rješenje, jer mrav svojim uhodanim putovima ponovno dolazi u stambene prostorije. Pošto se u mravinjaku stalno formiraju nove jedinke, to je u većini slučajeva faraonskog mrava nemoguće uništiti, posebno ako se ne vrši jednokratno suzbijanje u cijeloj zgradi.

Potpun uspjeh bio bi moguć kada bi se mogli uništiti mravinjaci faraonskog mrava. Ipak se sistemskim, pa i parcijalnim uništavanjem faraonskog mrava može u velikoj mjeri onemogućiti da nesmetano boravi u stambenim prostorijama. Da bi se to postiglo potrebno je pridržavati se određenih naputaka.Prvo i osnovno je da se pronađu putovi kojima faraonskimrav dolazi u stanove. Ukoliko su to manje ili veće pukotine, primjerice oko cijevi koje služe za razne instalacije, treba ih zatvoriti. Slično se postupa i sa pukotinama na zidovima, podovima, zatim mjestima gdje se zidovi dodiruju s podom ili drugim mjestima kuda se mravi kreću.

Ukoliko su ti putovi izvan dosega djece, onda ih je potrebno tretirati nekim od insekticida koji dobro djeluje na mrave, bilo da su u praškastoj ili tekućoj formulaciji, primjerice insekticid Focus, Focus cil i sl. Kako faraonski mrav brzo postaje otporan na insekticid koji se često primjenjuje, to je uputno da se pripravci namijenjeni za suzbijanje mrava rabe naizmjenično. Dalje o čemu treba voditi računa jest to da se tijekom noći u kuhinji ne ostavljaju otpaci i ostatci hrane, kao što su kosti od ribe, peradi ili neke druge životinje, zatim mrvice kruha, kolača ili neke druge hrane.

Time će se mravima uskratiti hrana. Stoga otpatke hrane treba odložiti u kanti za otpatke, s tim da se kanta dobro zatvori da mravi ne mogu u nju ulaziti i hraniti se. Zapaženo je da faraonski mrav veoma rado gricka kosti koje ostaju nakon konzumiranja mesa ili ribe, što se dobro može iskoristiti u cilju njihovog suzbijanja. Naime, prije odlaska na spavanje, u kuhinji, ostavi ili nekoj drugoj prostoriji, gdje ima mrava stave se kosti na neki podmetač, karton ili sl. i poprskaju nekim insekticidom koji je namijenjen za suzbijanje mrava. Mravi tijekom noći pronalaze zatrovane kosti, grickaju ih i truju se te ugibaju. Na ovaj način tijekom samo jede noći moguće je uništiti više stotina jedinki faraonskog mrava. To treba ponavljati sve dotle dok mravi ne prestanu dolaziti u stan.

1 komentar

  1. Žuti mravi najčešće žive u šupljinama zgrada, uglavnom u instalacijama: utičnice, razvodne kutije, kućišta, ventila… gde stvaraju kolonije. Svaka kolonija u svojoj populaciji ima više matica koje su u stanju da u kratkom vremenskom periodu izlegu veliki broj novih jedinki.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.