Zanimljivosti o vrbama

4059

Vrbe najviše nalazimo uz porječja rijeka Drave, Save, Dunava i Mure, no, iva ili planinska vrba, raste i na visinama od 1000 metara nad morem.

Unatoč razlikama, ovo prekrasno drveće ima i zajedničko obilježje. To je da raste u grmolikom obliku ili kao stablo. Cvjetovi se razvijaju prije listanja, rano proljeće, združeni su u cvatove koje nazivamo macama. Sve su vrbe dvodomne, te jedne nose muške, a druge ženske mace. Muške cvjetove uočavamo po žutim prašnicima, a ženske mace su više zelene. Cvjetaju od sredine ožujka do početka travnja.

Mnoge vrbe poput žalosne, uzgajaju se i u perivojima i vrtovima. Žalosnu ili tužnu vrbu često dovode i u vezu sa smrću, jer izgled njene krošnje izaziva tugu (obješene grane koje vise). Legenda kaže da je tužna zbog velikog bola za izgubljenom domovinom i da su Židovi, kada su pali u babilonsko ropstvo, svoje harfe objesili na vrbe.

Matsudanska vrba krasi perivoje koji su uređeni u japanskom stilu. Zahvalna je jer brzo raste, listovi joj se pojavljuju vrlo rano, a uvojite i isprepletene grane izgledaju poput slike koju je stvorila mašta nekog crtača. Košaraška vrba, kao što joj samo ime govori, koristi se za pletenje košara i izradu vrtnog namještaja. To je jedna od najzahvalnijih vrsta za podizanje nasada vrbika. Daje odličan prinos u pogledu kakvoće i količine. Bijela vrba raspoznaje se po bijeloj kori i krhkim grančicama, dok crvena vrba ima crvenu koru i vrlo gipke grančice. Njene šibe koriste se za izradu košara. Neke vrste koriste se i za izradu glazbala.

Vrlo je ljekovita, u njenoj kori nalaze se spojevi salicilne kiseline. Hipokrat je koristio njena ljekovita svojstva već 400 godina p.n.e. Koristio je prah dobiven iz kore bijele vrbe za liječenje bolova i povišene temperature. I danas se pripravci od vrbe koriste za liječenje bolesti, kao što su reuma, giht (pomaže kod izlučivanja mokraćne kiseline iz organizma). Čaj od vrbove kore koristi se i u liječenju tegoba s crijevima i želucem.

Vrba je značajna i za pčelarstvo. Tamo gdje u blizini pčelinjaka ima dosta vrba, pčelama je osigurana rana proljetna paša i dobar razvoj legla. Najbolje mede vrbe koje »stoje« u vodi. Za vrijeme toplih i sunčanih dana ukupan prinos meda s vrba može biti i do 15 kg. U tekućem stanju, vrbov med je žut, a malo se prelijeva na zelenkastu boju. U ustima podsjeća na vrbov sok, a nešto je lošije kvalitete u odnosu na ostale vrste meda.

Štovanje vrbe kao drveta poznato je u povijesti mnogih naroda. Vrba simbolizira i ženstvenost. Kelti su vjerovali, ako trudna žena rasprostre tkaninu ispod stabla vrbe, te se na nju skupi otpalo lišće, imat će lak porod.

Ovo prekrasno drvo nadahnulo je i mnoge pjesnike, koji su o njoj ispjevali pjesme, a i ulice i mjesta u Hrvatskoj po njoj su dobila ime. Imena mjesta u našoj zemlji koja su po njoj dobila ime su: Vrbani (kraj Poreča u Istri), Vrbica (mjesta kraj Đakova i Bjelovara), Vrbnik (otok Krk), Vrbno (Bednja), Vrbovska (otok Hvar), Vrbovsko (Gorski kotar), Vrbovac (Daruvar), Vrbovec, Vrbovo (Zlatar), Vrbovo Posavsko (Velika Gorica), Vrba (pokraj Slavonskog Broda). U susjednoj Bosni i Hercegovini rijeka Vrbas dobila je po njoj ime.

Mnogi je vole kao dekorativnu vrstu, pa je ukras mnogih okućnica i vrtova. Jedna je od najljepših vrsta drveća. Svojim cvatom u proljeće (cica macama) ukrašava prirodu. Ljeti je svojom krošnjom prekrasan ukras krajobrazu, posebice ako se nalazi u blizini potoka ili rijeke, gdje zrcaljenjem u vodi stvara romantični ugođaj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.