Specifičnosti tova svinja za proizvodnju kulena

1787

Za proizvodnju kulena najpogodniji su šunkaši navedenih plemenitih pasmina veliki jorkšir, švedski i njemački landras), Crna slavonska svinja i njihovi križanci, sa što manje masnog tkiva.

Budući da se svinje za proizvodnju kulena kolju sa 18 i više mjeseci, hranidba odnosno tov ne smije biti intenzivan, kažu u Savjetodavnoj službi.

• Dnevni obroci trebaju osigurati dostatno hranjivih tvari za normalan život i rast svinja, ali ne treba forsirati visoke dnevne priraste.
• Potrebno je osigurati životne priraste od 200-300 g dnevno.
• Osobito je važno u početku tova (u fazi 30-70 kg) osigurati dovoljno bjelančevina i energije za rast, razvoj i oblikovanje (konformaciju) trupova.
• Ograničiti obroke smjese na bazi 16% sirovih bjelančevina i 12,5 MJ ME/ kg na otprilike 1,6 kg dnevno, a do sitosti hraniti krmivima s većim udjelom balastnih tvari, primjerice zelenom djetelinom ili lucernom, silažom ili sijenom djeteline ili lucerne, sočnim krmivima kao što su stočna repa, bundeve, stočne mrkve, stočni kelj i sl.
• Osobito je važno održavati dnevne priraste od 200-300 g u završnoj fazi tova (od 110 kg do kraja) na način da se svinje hrane ograničeno krmivima niže koncentracije hranjivih tvari (suhi kukuruz zamijeniti siliranim mljevenim kukuruzom s klipom), a do sitosti hraniti voluminoznim krmivima u zelenom stanju, silažom ili sijenom te sočnim krmivima niske energetske vrijednosti.
• Preporučljivo je svaki sedmi dan ostaviti svinje da poste uz dostatno vode i nešto sijena ili zelene trave.
• Na taj način sprečava se nepoželjno pretjerano omašćivanje trupova, osigurava se jeftin obrok niske energetske vrijednosti, a koji životinjama ipak zadovoljava osjećaj sitosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.