Mrijest i oplodnja konzumne pastrve

2099

Spolna zrelost je u našim uvjetima obično u periodu studeni-veljača. Mrijest se obavlja u inkubacijskoj prostiriji u kojoj postoje potrebni uređaji za smještaj priplodne ribe.

Za poslove mrijesta ribe vrše se posebne pripreme objekata i radne snage, te nabavka neophodne opreme, sitnog inventara, ribarskog pribora i dovoljnih količina dezinfekcijskih sredstava. Spolna zrelost je u našim uvjetima obično u periodu studeni-veljača. Mrijest se obavlja u inkubacijskoj prostiriji u kojoj postoje potrebni uređaji za smještaj priplodne ribe.

Postupak mrijesta se svodi na to da se iz priručnog bazena, u kojem su smještene, spolno zrele ženke pomoću saka uzimaju. Ručnim masiranjem trbuha, jaja spolno zrelih matica u velikoj količini izlaze i padaju u za to spremnu posudu. U posudu sa ikrom se istim postupkom istisne mliječ (sperma) jednog mužjaka, zatim se sipa voda, i miješa se. U vodi opna ikre počne bubriti, spermatozoidi se aktiviraju i udaraju u opnu ikre da bi tek po jedan od njih ušao kroz otvor, čime je oplodnja i završena.

Oplođena ikra se polaže u ležnice, kroz koje protiče voda, uz pomoć plastične posude. U toku valjanja uz pomoć pincete odstranjuje se neplodna ikra i registrira se uginuće ikre. Taj proces se obavlja do trenutka kada ličinka napušta ikru. Taj proces traje od 28 do 35 dana u zavisnosti od kvaliteta ikre i vode. Prilikom prijema ikre određuje se i kontrolni broj za svaku pošiljku riblje ikre. Kontrolni broj prati tok uzgoja do veličine konzumne ribe odnosno do prerade ribe i isporuke kupcima. Dotok vode u kade sa ležnicama, u kojima se nalazi ikra, regulirana je sistemom za protok vode uključujući filter za pročišćavanje vode.

Tokom valjanja, ikra mora biti u zatamnjenom prostoru, pokrivena stiropornim pločama. U objektu mrjestilišta instalirano je umjetno osvjetljenje, a jačina i nivo osvjetljenja se regulira prema potrebi. U mrijestilištu postoje posebne higijenske i tehnološke mjere procesa rada. Prije svakog zaprimanja ikre, izvrši se kompletna dezinfekcija mrjestilišta i instalirane opreme u objektu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.