Na zrnu kukuruza u polju tijekom vegetacije, a pogotovo kasnije, tijekom skladištenja, javlja se veći broj gljivica, koje značajno mogu utjecati na urod, a naročito na kvalitetu zrna kukuruza.
Najvažniji problem koji se veže uz te parazitske gljivice jest stvaranje određenih spojeva koji imaju izrazito štetno djelovanje na ljude i životinje ako se hrane takvim zaraženim kukuruzom. Spojevi koje stvaraju te gljivice nazivaju se mikotoksini i oni mogu uzrokovati vrlo opasne bolesti zvane mikotoksikoze, kako na čovjeku tako i na životinjama koje se hrane zaraženim kukuruzom. Mikotoksini su vrlo opasni za zdravlje čovjeka i životinja i stoga je vrlo važno uočiti prisutnost tih gljivica i takav kukuruz potpuno izbaciti iz prerade za hranu ljudi i domaćih životinja. Kod nas se čini upravo velika greška jer se vrlo često baš takav zaraženi kukuruz koristi za hranjenje domaćih životinja, prije svega svinja, a onda preko mesa koje konzumiramo od životinja hranjenih takvim kukuruzom, mikotoksini koji se tada već nalaze u mesu, uzrokuju bolesti zvane mikotoksikoze i na ljudima.
Pljesnivost kukuruza je, znači, zajednički naziv za bolesti na zrnu kukuruza, koje uzrokuje više vrsta patogenih gljivica i ova bolest je najštetnija i najopasnija bolest na kukuruzu u našim uvjetima, ali i u cijelom svijetu. Bolest se javlja krajem vegetacije još u polju na klipu kukuruza, ali i kasnije u tijeku skladištenja u silosima. Najvažniji uzročnici su dobro poznate gljivice iz roda Fusarium. Jedna od njih uzrokuje tzv. ružičastu pljesnivost kukuruza. Obično se simptomi javljaju ili na dnu ili na vrhu klipa kukuruza, a između redova zrna pojavljuje se karakteristični svijetloružičasti micelij po kome se bolest i naziva ružičasta pljesnivost i vrlo se lako raspoznaje. I druge vrste gljivica iz roda Fusarium također uzrokuju pljesnivost, pa se naziva fuzarijska pljesnivost. Simptomi se javljaju obično na pojedinačnim zrnima ili skupini zrna, a preko njih se formira karakteristična brašnasta bijela prevlaka.
Time se ovi simptomi razlikuju od simptoma ružičaste fuzarijske pljesnivosti, koja se javlja na dijelovima klipa (vrhu ili dnu) ili čak na cijelom klipu i stvara ružičasti micelij. Uz gljivice iz roda Fusarium pljesnivost na kukuruzu mogu izazvati i druge gljivice. One obično naseljavaju mehanička oštećenja zrna kukuruza, stvarajući karakteristične prevlake. Ako se radi o gljivicama iz roda Aspergillus, onda su to crne ili zeleno-žute prevlake, a ako se radi o rodu Penicillium, onda su to prevlake plavo-zelene boje. Može se reći za sve spomenute gljivice da su one uvijek prisutne u prirodi na poljima kukuruza, a intenzivnije se javljaju u uvjetima vlažnog vremena, s time da je vlažno i toplo vrijeme pogodnije za širenje bolesti koji uzrokuju gljivice iz roda Fusarium, a vlažno i hladno vrijeme za druge spomenute gljivice.
Iz polja ove gljivice nastavljaju razvoj na zrnu kukuruza i tijekom skladištenja, pogotovo ako uvjeti u skladištima odgovaraju za njihov razvoj, a to se obično događa ako se skladišti kukuruz koji je još vlažan. Zaštita od pojave ovih izrazito štetnih i za zdravlje ljudi i životinja opasnih gljivica provodi se uzgojem otpornijih kultivara, a bitno je da kukuruz koji ide u skladišta bude s malim postotkom vlage i da skladišta imaju mogućnost za prozračivanje, čime se smanjuje mogućnost razvoja ovih gljivica, a time i pojave mikotoksina.