Suzbijanje štetnih glodavaca početkom jeseni

847

Osim nelagode, miševi i ostali glodavci mogu uzrokovati neprocjenjive štete u domaćinstvu. Prije svega, nastanjuju skladišta hrane (zalihe žita i ostale namirnice) koje zagađuju svojim izmetom, čineći ih potpuno neupotrebljivom.

Pošteđenim ne ostaju ni elektroinstalacije i drveni predmeti koji bivaju potpuno izgrizeni. Zanimljiv je podatak da štakor za samo godinu dana može pojesti do 25 kg žitarica, a još više hrane uništiti njezinim razvlačenjem ili onečistiti izmetom. Ipak, prava opasnost prijeti od niza bolesti, a istraživanjem je potvrđeno da štakori prenose više od 20 različitih bolesti na ljude i životinje. Izravna opasnost prijeti od mišje groznice i kuge, ali i od bjesnoće, ako zaraženi štakor ugrize čovjeka. Posebno su agresivne pojedine vrste (sivi štakor), što dokazuju slučajevi ugriza od kojih su znali nastradati djeca, sitnija stoka, perad, čak i mačke u prigradskim naseljima.

Također, postoji i realna opasnost od trihineloze kojom se čovjek zarazi konzumirajući već zaraženo svinjsko meso, kao i od leptospiroze kojoj je izvor zaraze goveđe meso. Dakle, riječ je o vrlo opasnim životinjama čija nazočnost nikoga ne bi trebala ostaviti ravnodušnim.

Iako danas na tržištu pronalazimo veliki broj različitih kemijskih pripravaka za suzbijanje štetnih glodavaca, to ne znači da su ti pripravci najprikladniji za domaćinstvo. Razlog tomu leži u činjenici da je zapravo riječ o vrlo opasnim otrovima s kojima treba rukovati prilično oprezno. Obično je riječ o uljnim tekućinama koje treba miješati s određenom količinom žitarica, voća i povrća i sl. Dakle, zbog velike otrovnosti spomenutih pripravaka i kompliciranosti njihove pripreme i primjene, puno su praktičniji gotovi mamci.

Gotove mamce dovoljno je razbacati na skrovita mjesta po kojima se miševi i štakori obično kreću, hrane i gnijezde. Takva se mjesta lako uočavaju po ostatcima izmeta, načetim dijelovima sjemenki i ostalim otpacima hrane. Međutim, od velike je važnosti i sami nadzor mamaca što podrazumijeva njihovo stalno nadopunjavanje, sve dok ih glodavci ne prestanu jesti.

U praksi su se za potrebe obiteljskoga gospodarstva najprikladnijim pokazali mamci na osnovi bromadilona, brodifakuma, flokumafena i diefetialona. Spomenute mamce možete nabaviti u manjim, praktičnim pakiranjima u svakoj bolje opskrbljenoj poljoprivrednoj ljekarni. Svakako potražite i odgovarajuću stručnu pomoć jer postoje tipovi mamaca prikladni za uporabu u suhim i zatvorenim prostorijama, gospodarskim i stambenim zgradama i mamci namijenjeni za vlažne prostorije.

Za domaćinstva su se posebno djelotvornim pokazali meki mamci – MIŠOMOR s okusom jagode. Danas na tržištu postoje posebne „zaključane kutije“ u koje se postavljaju mamci kako bi se otklonila i svaka mogućnost neželjenoga trovanja stoke i kućnih ljubimaca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.