Ose i stršljeni rado posjećuju zrele plodove voćaka

171

Među nekoliko vrsta kukaca koje susrećemo na plodovima u vrijeme zriobe, posebno se ističu ose i stršljeni. Rane sorte stolnog grožđa, breskvi i nektarina samo su neke od voćnih vrsta na čijim plodovima, tijekom zriobe, susrećemo ove kukce.

Ose i stršljeni izdubljuju bobe grožđa, pa ostaje prazna kožica koja u bijelih sorti (Kraljica, Afus ali) posmeđi. Vrlo često se mogu pronaći cijeli grozdovi bez normalne bobice. Od crnih sorti posebno obožavaju sortu Kardinal. Voćne plodove buše, zavlače se u njih te ih čine bezvrijednim. Osim tih šteta, oštećivanjem plodova omogućuju ulaz uzročnicima bolesti (monilije, sive plijesni i dr.). Žive u osinjacima koje vrlo često grade u nasadima, na voćnim stablima, biljkama, kućama, zemlji (rjeđe stršljeni). Ose obično lete do 500 metara uokrug osinjaka, dok stršljen leti i do 1 500 metara uokolo.

Suzbijanje osa i stršljena teško je provedivo jer napadaju zrelo voće, pa se insekticidi obično ne mogu primijeniti. Po smjeru leta moguće je odrediti mjesto osinjaka koji se mogu uništiti.

Osinjaci se najčešće uništavaju tretiranjem insekticidnim sprejem u rano jutro ili u kasnim večernjim satima dok ose još ne lete. Brojnost osa i stršljena moguće je smanjiti postavljenjem lovnih boca.

Plastične boce se izbuše sa strane (nekoliko rupa je dovoljno), te se u njih sipa octikavo vino, gnječeno voće ili pivo. Ne smiju se koristiti voćni sokovi ili med jer privlače pčele. Tako pripremljene boce vješaju se u krošnju.

Pored komaraca, koji su prava ljetna napast, veliki problem predstavljaju ose i stršljeni. Osinjake u kojima stanuju, najčešće grade u blizini kuća ili vrlo često na kućama, ali i drugim objektima. Osinjake najčešće uništavamo prskanjem nekim od sprejeva.

Vrlo često se događa da izaberemo pogrešan sprej te samo rastjeramo ose koje lete oko osinjaka i onda, ako smo u blizini, napadaju i bodu. Kako bi izbjegli te neugodnosti, danas se na tržištu nalaze posebni sprejevi za uništavanje osinjaka, osa i stršljena, koji imaju domet mlaza 4 m, tako da prskamo sa sigurne udaljenosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.